23948sdkhjf

Jubilæumspris hylder den almene bolig

Danmarks bedste almene renoveringsprojekt finder sin vinder i august, ud af tre nominerede fra Aarhus, Aalborg og Virum

Renover prisen har i år fem års fødselsdag, og derfor er der i år en ekstra dyst om Jubilæumsprisen, der kårer Damarks bedste almene renoveringsprojekt.

Her er Nyt Rosenhøj i Aarhus, ifølge Gøsta Knudsen, formand for nomineringsudvalget, et godt eksempel på en ambitiøs helhedsplan. Målet med renoveringen var at omdanne et monofunktionelt og udsat boligområde med ensartede blokke, blinde veje og kedelige parkeringsarealer til et varieret og grønt boligområde i Viby ved Aarhus.

- Nyt Rosenhøj er en helstøbt præstation, som er bevis på et godt samarbejde mellem boligforeningen, rådgiverne og de udførende. Det kræver unikke kompetencer at gennemføre en kompleks forandring. Med så stor en succes, at områdets identitet er forbedret så markant, at mønsteret med fraflytninger i høj grad er afløst af en tilstrømning, siger Gøsta Knudsen i en pressemeddelelse om de nominerede.

Fra industri til uddannelse
Parter bag projektet er Boligforeningen Århus Omegn, rådgiverne Viggo Madsen, Arkitema Architects og Effekt.

Danmarksgade og Sankelmarksgades bebyggelse, som også er blandt de nominerede, blev opført i 1881. Frem til 2014 har bebyggelsen med pragtfacaden haft et skiftende funktionelt indhold som søndagsskole, teknisk skole og maskinmesterskole.

Aalborgs forvandling fra en industriby til en moderne uddannelsesby har skabt en enorm efterspørgsel på ungdomsboliger, og gennem renoveringen har man søgt at imødekomme det problem.

Man har i projektet fjernet de nedsænkede lofter og blotlagt gamle vægmalerier, som portrætterer de fag, der blev undervist i, da bygningen tjente som Teknisk Skole.

Også de oprindelige træk som brede gangarealer og den imponerende festsal, der ellers kunne have været udnyttet til boliger, er bevaret.

Bevaringsværdige boliger
Parter bag projektet erbygherre Plus Bolig og arkitekt og rådgivende ingeniører: Kjærsgaard & Andersen A/S. Bag råhusentreprisen står Bauterp murerforretning og tømrerentreprisen er i hænderne på Anders Andersen, Hanstholm.

Sorgenfrivang II i Virum er den tredje nominerede til Jubilæumsprisen - et bevaringsværdigt boligbyggeri fra 1950’erne.

Der er gennemført en ambitiøs renovering af én ud af tre 14 etager høje blokke, der er lokaliseret langs S-banen "i et lineært forløb med små delikate retningsskift.

Renoveringens nøgleord er bæredygtighed, energi, indeklima, dagslys og bevaring", som nomineringsudvalget formulerer det.

Energiforbruget er blevet kraftigt reduceret, indeklimaet er blevet forbedret, og man har fået et CO2-neutralt vaskeri, hvor der opsamles regnvand til tøjvask.

- Alt i alt er Sorgenfrivang II et godt eksempel på, at kombinationen af energirenoveringens teknik og elegant æstetisk beherskelse kan gennemføres på en måde, der både respekterer det bestående og peger fremad, siger den tidligere stadsarkitekt i Aarhus, Gøsta Knudsen.

Parterne bag projektet er arkitekterne fra Domus arkitekter, der også står for projektledelsen. Ingeniør er Dominia og bygherren hedder DAB.

Læs mere om årets Renover pris:
De nominerede til årets bedste renovering er fundet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156