23948sdkhjf

Bjarke Ingels: Standardløsninger skaber ikke fede byer

Dansk stjernearkitekt talte om udviklingen af fremtidens byer under Folkemødet på Bornholm.

Et tætpakket telt dannede rammen, da Business Region Aarhus torsdag havde inviteret Bjarke Ingels til at tale om udviklingen af fremtidens byer under Folkemødet i Allinge på Bornholm.

Ifølge en pressemeddelelse var hovedbudskabet fra den verdenskendte arkitekt, at politikerne skal have modet til at fravælge standardløsningerne. Fordi det skaber det bedste liv i byerne.

- Vi kender alle standardløsningen i arkitektur. Det er et typisk boligprojekt fra 1960'erne og 70'erne. Den er sindssygt god til at løse et smalt defineret problem. Man laver en række etager oven på hinanden og lejlighederne er alle øst og vestvendte. Der er køkken, bad og så videre. Man gik efter laveste fællesnævner og efter gennemsnittet. Problemet er bare, at ingen er som gennemsnittet, og det er dermed den dårligste måde at gøre folk tilfredse på. Det kommer der ikke fede byer ud af. For en standardløsning siger ikke noget om forskelligheden af livsformer eller om en by opleves tryg og levende, sagde Bjarke Ingels.

Ifølge Bjarke Ingels er den arkitektoniske udfordring at blande kortene, så at man maksimerer udfoldelsesmulighederne for den enkelte – uden at begrænse de andre.

- Og i stedet for at politikere og arkitekter finder på ideer og så derefter laver borgerinddragelse, hvor det handler om at undgå for mange borgerprotester, så er det langt bedre at inddrage borgere på forhånd og lade dem pege på væsentlige elementer, de gerne vil have, sagde han.

På vegne af de 12 kommuner i Business Region Aarhus udtrykker formand Claus Wistoft, og, stor tilfredshed med arrangementet, som var det østjyske bidrag til årets folkemøde:

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at rigtig mange gik inspirerede fra østjydernes gave til Folkemødet. Det gjorde jeg også selv. Det er absolut væsentligt, at beslutningstagere og byens beboere er i dialog, når vi skal udvikle byerne, og at vi ikke vælger de nemme standardløsninger, når byer skal løse fremtidens udfordringer, siger Claus Wistoft, som til daglig er borgmester i Syddjurs Kommune.

Business Region Aarhus består af de 12 østjyske kommuner: Hedensted, Odder, Silkeborg, Viborg, Randers, Norddjurs, Syddjurs, Horsens, Favrskov, Skanderborg, Samsø og Aarhus.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109