23948sdkhjf

Direktør: Museum i klitterne er verdensklasse

29. juni indvies det ny museum Tirpitz ved Blåvand officielt med deltagelse af blandt andre kronprins Frederik og kulturminister Mette Bock (LA).

Det spektakulære museum er skabt af arkitekt Bjarke Ingels og tegnestuen BIG. Tirpitz er bygget ind i det vestjyske klitlandskab og rummer tre faste udstillinger - om Anden Verdenskrig, rav og livet på Vestkysten gennem 20.000 år.

Museumsdirektør Claus Kjeld Jensen har arbejdet på udstillingerne i årevis og ser frem til at åbne dørene for publikum 30. juni.

Museet har samme navn som et tysk slagskib, der blev sænket i 1944. Er det ikke forvirrende?

- Det gamle bunkermuseum, som har ligget derude i 25 år, har faktisk heddet Tirpitz, uden at det har skabt forvirring. Så det er et veletableret navn.

I betegner Tirpitz som arkitektur i verdensklasse. Risikerer bygningen ikke at tage opmærksomhed fra indholdet?

- Det kan man sige. Men vi kan også risikere, at der kommer mange mennesker, som først og fremmest er interesserede i bygningen, og som derefter får øje på museets indhold og bliver glade for udstillingen.

Jeres faste udstillinger handler om noget så forskelligt som krig, rav og Vestkysten. Er det ikke en meget blandet bolsjepose?

- Sådan kan det se ud ved første øjekast. Men udstillingerne har det tilfælles - og det er hele grundidéen - at vi gerne vil give gæsterne et sæt nye øjne at se på Vestkysten med.

- De fleste turister kommer her på grund af strandene. Vi vil gerne fortælle dem, at lige under sandet ligger der tusindvis af fantastiske historier fra istiden, stenalderen, vikingetiden, middelalderen, og så videre.

Tirpitz-museet skal ikke være ”en bog på væggen”, siger I, altså med mange tekster. Undervurderer I ikke publikum?

- Nej, tværtimod. Mange undersøgelser viser, at folk ikke læser de tekster. Hvis du skal læse en bog, vil du formentlig helst sidde ned. Vores udfordring er, at vi skal tekste alting på tre sprog, dansk, tysk og engelsk. Derfor har vi valgt at indtale al information, så man får den fortalt i sit øre, mens man går rundt.

Museet har kostet 100 millioner kroner, og indretningen 43 millioner. Hvad får vi for de penge?

- Man får et museum i topklasse i forhold til, hvad man kan se i Europa lige nu. Arkitekturen er i verdensklasse, tør jeg godt sige, selv om jeg er vestjyde. Udstillingen er lavet af hollandske Tinker Imagineers, som er nogle af de vildeste udstillingsdesignere i Europa. De har overgået sig selv med at skabe tre store udstillinger, som er vidt forskellige, men som alle rummer store oplevelser og masser af viden.

/ritzau/

Fakta: Tirpitz-museet i Blåvand

Tirpitz i Blåvand er tegnet af BIG og dækker 2.500 kvadratmeter.

Museet er bygget ind i klitten bag Tirpitz-bunkeren fra Anden Verdenskrig. Denne kanonstilling var en del af Hitlers Atlantvold, men blev ikke færdig før Tyskland havde tabt krigen.

Det ny Tirpitz rummer tre permanente udstillinger. Desuden vil der løbende være særudstillinger - den første bliver om minerydning.

De tre faste udstillinger er: "En hær af beton" (om Hitlers enorme forsvarsprojekt langs den jyske vestkyst), "Havets guld" (om rav) og "Den skjulte vestkyst" (om 20.000 års vestkysthistorie i 14 fortællinger).

Hollandske Tinker Imagineers fra Utrecht har stået for designet af de tre udstillinger. Firmaet betegnes som førende i Europa.

Museet venter 100.000 besøgende årligt. Halvdelen danskere, den anden halvdel tyskere, hollændere, svenskere og nordmænd.

Byggeriet til 100 millioner kroner er finansieret af en donation fra A.P. Møller Fonden og med støtte fra Varde Kommune.

Udstillingerne er muliggjort med støtte fra A.P. Møller Fonden, Nordea-fonden, Augustinus Fonden og Varde Kommune.

Kilde: Tirpitz, Vardemuseerne

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094