23948sdkhjf

Ny havneø: Esbjerg udvider Danmark med 300.000 kvadratmeter

Kystlinjen ved Esbjerg får en ny profil, når en ny kunstig havneø med tilhørende dæmning og forhavn etableres som en del af det ambitiøse projekt Esbjerg Strand.

Esbjerg Kommune investerer i den sammenhæng 216 mio. kroner i et rekreativt havnemiljø, som skal stå færdigt inden udgangen af 2019.

Projektet involverer en havnelagune, en havneø og en lystbådehavn, som kan danne ramme om maritime aktiviteter. Der vil være promenader og torvepladser med cafeliv på øen, hvor 26.000 kvadratmeter erhvervsjord skal gøres klar til byggeri i op til 11 etager.

I denne uge graves de første kubikmeter sand op fra havbunden for at skabe stranden nord for Esbjerg Havn, og ifølge borgmester Johnny Søtrup kommer Esbjerg Strand til at tilbyde dét, som byen længe har savnet:

- Vi er en havneby, men Esbjerg Havn er en industrihavn, hvor kapaciteten ikke indbyder til reelle rekreative områder. Derfor har vi savnet de mange tilbud og aktiviteter, som en rekreativ havn kan byde på. Det råder vi nu bod på med Esbjerg Strand, siger borgmesteren.

Aarsleff udfører første del af etape 1
Esbjerg Strand-projektet består af flere etaper. Den første etape, som kaldes etape 0, involverede en udbygning af infrastrukturen til området. I samme omgang blev der etableret et nyt erhvervsområde med domicilbyggerier langs Esbjerg Brygge.

Nu følger etape 1, og som Licitationen – Byggeriets Dagblad tidligere har fortalt, er det Per Aarsleff A/S, der skal udføre første fase af denne etape. Der er her tale om de vandrelaterede byggearbejder, der samlet set løber op i lidt mere end 150 mio. kroner. Ifølge tidsplanen vil rådgivningsydelsen på anden fase af etape 1, som består af byggearbejderne til lands, blive udbudt i slutningen af 2017.

Når hele anlægget står færdigt ved udgangen af 2019, er der stadig plads til visioner. På længere sigt kunne næste etape være en udbygning af dæmningen, hvor forhavnen udvides og der kan etableres badestrand, klitlandskab og et kunstmuseum.

Havneø skabes af havbunden
Etableringen af dæmningen og den 60.000 m2 store havneøen vil ske med det eksisterende materiale fra havbunden. Inde i lagunen graves der sejlrender op til 4,5 meter dybe, så den planlagte lystbådehavn på havneøen kan anløbes. Op til 300 lystbåde vil kunne bruge havnen. Havneøen får to forbindelser til land, en mindre bro til dæmningen og en reel broforbindelse fra Esbjerg Brygge til tungere trafik.

Hele etape 1 har et budget på 216 mio. kroner og omfatter et areal på 300.000 kvadratmeter. Selve havneøen får et areal på 60.000 kvadratmeter med mulighed for 89.000 kvadratmeter bebyggelse.

Omkring en halv million kubikmeter sand skal håndteres som led i forbindelse med projektet, som endvidere involverer 22.000 kubikmeter dæksten, 2,5 kilometer spunsvæg, 120 meter bro og en højvandssluse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078