23948sdkhjf

Bjarke Ingels modtager dansk arkitekturs ’Oscar’

Nyskabende arkitektur og en hidtil uset æstetik betyder, at Betonelement-Prisen 2011 går til arkitekt Bjarke Ingels og arkitektfirmaet BIG for VM Bjerget på Amager.
Med prisen høster arkitekt Bjarke Ingels og arkitektfirmaet BIG endnu en hædersbevisning for boligbyggeriet VM Bjerget, som byder på en sjælden kombination af rummelige bylejligheder, taghaver og parkeringshus.

Bedømmelsesudvalget har blandt andet lagt vægt på projektets nyskabende arkitektur og hidtil usete æstetik:

- VM Bjerget viser en ny måde at skabe arkitektur på, som kun kan lade sig gøre med betonelementer. Samtidig kombinerer Bjarke Ingels farvet og rå beton, ligesom han dækker betonelementerne i metal, træ og glas. Resultatet er en hidtil uset æstetik og oplevelsesrigdom. Bjarke Ingels har skabt innovation og udvikling i et traditionelt materiale, forklarer udvalgsformand, Kent Martinussen, som til daglig er adm. direktør i Dansk Arkitektur Center.

Ingels er vor tids Utzon
Betonelement-Foreningen har siden 1978 uddelt sin pris, der i dag regnes blandt de mest betydningsfulde i den danske byggebranche. Med den hæderkronede pris følger dansk arkitekturs ’Oscar’, Utzon-Statuetten, der er designet af Jørn Utzon og første gang blev overrakt sammen med Betonelement-Prisen i 2009.

Dette års prismodtager kan ifølge Kent Martinussen sagtens sammenlignes med netop Jørn Utzon, der i øvrigt selv modtog Betonelement-Prisen i 1987 sammen med sine to sønner:

- Bjarke Ingels er vor tids Utzon, der gennem sin originalitet viser, hvor arkitekturen bevæger sig hen. Ligesom Utzon, der eksempelvis brugte betonelementer til at løse kompleksiteten i operahuset i Sydney, bruger Bjarke Ingels i VM Bjerget betonelementer til at skabe en rummelighed, som ikke kan lade sig gøre med andre materialer, siger formanden.

Stolt over anerkendelsen
Ud over VM Bjerget har Bjarke Ingels blandt andet anvendt betonelementer i byggerierne VM Husene og 8-tallet på Amager.

Den danske stjernearkitekt sætter stor pris på anerkendelsen fra den danske byggebranche, og også statuetten vækker glæde hos prismodtageren:

- Jørn Utzon har altid været mit store forbillede. Han forstod mere end nogen anden at udnytte dansk fornuft og additive principper til at realisere fantasifuldt, vildt og råt byggeri på en rationel måde. Derfor er det en meget stor ære for mig at få Utzon-Statuetten, siger Bjarke Ingels.

Betonelement-Prisen og Utzon-Statuetten overrækkes til Bjarke Ingels på Bæredygtig Beton Konferencen i Musikhuset Aarhus den 22. marts 2011.

Om Betonelement-Prisen
Prisen er etableret i 1978 og uddeles til danske arkitekter, der på uventede måder benytter sig af betonens mangfoldighed i byggerier i Danmark.

Bedømmelsesudvalget, der kårer vinderen, består af Bente Scavenius (kunsthistoriker, mag. art.), Jørn Langvad (arkitekt MAA, Jørn Langvad A/S), Kent Martinussen (arkitekt, adm. direktør, Dansk Arkitektur Center), Claus Bering (ingeniør, adm. direktør i Betonelement by CRH Concrete a/s og bestyrelsesformand for Betonelement-Foreningen) samt Christian Cold (arkitekt MAA, Entasis).

Med prisen og Utzon-Statuetten følger 75.000 kroner, der sponseres af Aalborg Portland, en plakette til bygherren til indmuring samt en indrammet lærredsgengivelse af plaketten til arkitektfirmaet.

Om VM Bjerget
Byggeriet ligger i Ørestad City på Amager og stod færdigt i 2008. Det rummer 80 boliger i forskudte planer med store tagterrasser og taghaver. Boligerne er placeret ovenpå et parkeringshus i fire etager med plads til 480 biler.

I 2008 vandt VM Bjerget prisen for verdens bedste boligbyggeri på det prestigefyldte World Architecture Festival i Barcelona. Byggeriet er i øvrigt en søsterbebyggelse til VM Husene, der blev kåret til Nordens bedste bygningsværk i 2005.

Om Bjarke Ingels og BIG
Bjarke Ingels er født i 1974 og uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1999.

Han stiftede i 2005 arkitektgruppen BIG Bjarke Ingels Group i København efter at have været medstifter til tegnestuen PLOT i 2001.

Ud over VM Bjerget står Bjarke Ingels blandt andet bag VM Husene, 8-tallet og den danske pavillon ved EXPO 2010 i Kina. BIG har i dag 80 medarbejdere fordelt på kontorer i København, Kasakhstan og Færøerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109