23948sdkhjf

Realdanias Bolig+-projekt rammer guld på DGNB-skalaen

Boligejendommen Bolig+, som Realdania By & Byg i 2015 opførte i Søborg ved København, er netop blevet målt og vejet, og i forhold til DGNB kvalificerer byggeriet sig til ”en meget stor guldmedalje”.

Det fortæller arkitekt og projektleder Jørgen Søndermark, som stod bag byggeprojektet med 10 lejligheder sammen med Arkitema, Moe og Dansk Boligbyg.

- At ramme guld-niveauet er vi stolte af – ikke mindst fordi Bolig+ blev udtænkt og bygget, længe før de høje tyske bæredygtighedskrav var udviklet. Helt konkret har analysen vist, at Bolig+ og DGNB er to ’systemer’, som kan befrugte hinanden, siger Jørgen Søndermark i en pressemeddelelse.

Umiddelbart kvalificerer Bolig+ sig til DGNB-sølv, men en anvendelse af DGNB som ’huskeliste’ ville have løftet projektet til guld, uden at det ville have kostet ekstra.

- Der er især tale om at gentænke dokumentationen af de grundige bæredygtighedsovervejelser, som er en del af hele processen – fra idé til færdigt byggeri. Det er kompliceret stof, og DGNB hjælper til at komme hele vejen rundt, siger Jørgen Søndermark.

Forud for sin tid
Realdanias 10 Bolig+-lejligheder blev indviet i 2015 som Danmarks første reelt energineutrale etageboligbyggeri

I forhold til DGNB-certificeringen er konklusionen, at byggeriet overordnet set ville se ud, præcis som det gør i dag – selv hvis der allerede fra projektstart var blevet taget højde for DGNB-kriterierne.

- I forhold til DGNB-certificeringen har Bolig+ nærmest været forud for sin tid. Havde vi dengang haft en DGNB-manual i baglommen, ville ejendommens fysiske udtryk, budgetter, funktioner og muligheder stadig have været de samme som i dag. Til gengæld ville vi have grebet selve projektprocessen og dokumentationen lidt anderledes an, og flere løsningsmuligheder var måske blevet undersøgt, så der dermed var skabt mere erfaring, siger Jørgen Søndermark.

For projektlederen, som primært beskæftiger sig med de eksperimenterende nybyggerier hos Realdania By & Byg, vil DGNB-ordningen fremover blive inddraget som en huskeliste i kombination med andre krav og standarder.

Inspiration den anden vej
Jørgen Søndermark glæder sig samtidig over, at Bolig+ giver inspiration den anden vej – nemlig til en videreudvikling af den DGNB-ordningen. Flere af elementerne i Bolig+-byggeriet og -konceptet har nemlig givet inspiration til den videre udvikling af Green Building Council Denmarks certificeringsmanualer.

- Det er et godt eksempel på, hvordan vores projekter kan skabe en katalytisk effekt – det vil sige fremme en proces og nogle samarbejder, der kommer flere til gode end bare de involverede i det konkrete projekt, siger Jørgen Søndermark.

De tiltag fra Bolig+-byggeriet, som nu overvejes i forhold til DGNB, handler blandt andet om forbrugerrelateret energiforbrug, evalueringsmetode for dagslys, bevaringsværdige lokale udeelementer, sundhedsaktivering af brugerne via bygningsdesign og integration af vedvarende energikilder i bygningsdesignet.

Link til DGNB-screeningen af Bolig+ (åbner i et nyt vindue)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094