23948sdkhjf

Styrket innovation og udvikling i byggebranchen

Byggebranchens nye innovationsnetværk, InnoBYG, gør status over netværkets første halve leveår.
Med 70 interessetilkendegivelser fra virksomheder, universiteter og videninstitutioner i ryggen, fik byggebranchen et nyt innovationsnetværk den 1. juni 2010.

Bag ansøgningen til Forsknings- og Innovationsstyrelsen stod et stærkt partnerskab bestående af flere af byggeriets brancheorganisationer, videninstitutioner og universiteter.

Efter et halvt år er netværket næsten fordoblet og omfatter nu 133 medlemmer fra hele branchen, og der sendes nyhedsmail til 257 branchefolk.

Skal blive bedre til innovation og udvikling
Men hvad skal byggebranchen egentlig med et netværk – og hvordan skal virksomhederne bruge InnoBYG?

Hos styregruppeformanden, Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, er der ikke meget tvivl om, hvorfor InnoBYG har sin eksistensberettigelse:

- Man kan sige meget – både godt og skidt – om den danske byggebranche. Men én ting, vi ganske enkelt skal blive bedre til i mange af vores virksomheder, er innovation og udvikling, og det gælder både de små og de store virksomheder, fastslår han.

InnoBYG har kastet bolden
For en lille virksomhed kan det være en uoverskueligt stor mundfuld at skulle fokusere på udvikling og innovation, når man - i hvert fald som livet i branchen er lige nu - mest har fokus på overlevelse.

Det er Michael H. Nielsen godt klar over, men han mener alligevel, at det er nødvendigt:

- Vi kan ikke blive ved med at gøre, som vi altid har gjort, så bliver vi overhalet både inden- og udenom af de andre spillere – både fra ind- og udland, siger han og fortsætter:

- Tallene taler deres tydelige sprog. Udviklingen og innovationen er ikke høj nok i branchen, og vi skal til at komme på ret spor, hvis vi ikke vil køres helt af banen. Et netværk som InnoBYG er et sted at starte og et sted at fortsætte. Det er et sted at hente inspiration, komme i gang med innovation og udvikling og et sted at møde andre fra branchen, som også vil deltage i udviklingen. Vi har kastet bolden – så det er bare med at gribe den, lyder opfordringen fra styregruppens formand.

Få viden ud i virksomhederne
For netværksleder Henriette Hall-Andersen handler InnoBYG også om at åbne branchens øjne for mulighederne i et samarbejde med videninstitutioner og universiteter giver:

- Noget af det, vi arbejder for i InnoBYG, er at sætte den viden i spil, som befinder sig på videninstitutionerne og universiteterne og få den ud i virksomhederne, så den kan blive brugt i praksis. Vi hjælper også gerne med ansøgningsprocessen, hvis man fx mangler projektpartnere eller man ønsker at søge midler til en projektidé, siger netværkslederen, som til daglig er centerchef på Teknologisk Institut:

- InnoBYG er et netværk, og vi har skabt en ramme med viden og muligheder. Men det er også op til branchen og virksomhederne at fylde noget i den ramme, stille spørgsmålene og selv ønske at være med til at udvikle sig og blive innovative. Så vi kommer ikke ud og fortæller jer, hvad I skal gøre, og hvad I skal vide – det er jer, der skal stille spørgsmålene, og så finder vi svarene, fastslår Henriette Hall-Andersen.

Et netværk af muligheder
At InnoBYG kan tilbyde virksomheder mange muligheder, er åbenlyst for både Michael H. Nielsen og Henriette Hall-Andersen.

Aktuelt er der flere projekter, som danske firmaer kan koble sig på – om alt lige fra den bæredygtige byggeplads til international afsætning af systemleverancer og fra livscyklus-analyser (LCA) til bæredygtige forretningsmodeller. Og der kommer hele tiden nye muligheder:

- Pt. arbejder vi med at søsætte et samarbejde med Udenrigsministeriet om at levere energieffektive løsninger til tre amerikanske militærbaser, som hver er på størrelse med en dansk provinsby, og der bliver også spændende muligheder omkring energirenovering af lejeboliger, i samarbejde med blandt andet Bygherreforeningen, fortæller Henriette Hall-Andersen, mens Michael H. Nielsen supplerer:

- Derudover samarbejder vi med Enterprise Europe Network, hvilket giver vores medlemmer mulighed for at deltage i projekter uden for Danmarks grænser og for at få hjælp til at deltage i projekterne.

Endnu større i 2011
I det nye år tager netværket bl.a. for alvor fat på at arrangere studieture, gå-hjem møder og seminarer, hvor man kan få fagligt indspark samt blive klogere på, hvordan man kommer i gang med at innovere og udvikle i sin virksomhed.

InnoBYGs næste konferencedato er sat til den 23. marts 2011, hvor der ifølge Michael H. Nielsen vil være gode mulighed for at tilføre viden og udvikling til virksomhederne samt ikke mindst netværke:

- Og så er det selvfølgelig vores håb, at InnoBYG kan vokse sig endnu større i 2011. Der er mange store og små virksomheder, som vil kunne få gavn af at deltage i InnoBYG netværket. Og vores målsætning for det nye år er, at vi vil nå ud til alle virksomheder med tilbuddet om at deltage i innovationsforløb og netværk med det overordnede mål at styrke byggebranchens arbejde for at få mere innovation og udvikling, slutter han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094