23948sdkhjf

Indeklima i verdensklasse

En ny, 1.300 m² stor dagsinstitution i Hørsholm viser vejen for, hvordan indeklimaet kan spille en hovedrolle i fremtidens byggeri.
Tirsdag den 10. maj indviede socialminister Benedikte Kiær den nye daginstitution ”Solhuset – Lions Active House” i Hørsholm.

Her er det lykkedes at skabe et indeklima i verdensklasse og dermed tage kampen op med de indeklimaproblemer, som ellers kan plage daginstitutioner.

Tidligere har en undersøgelse fra DTU påvist, at børns indlæringsevner stiger med op til 15 %, når de sikres et godt indeklima, og derfor er det essentielt, at netop indeklimaet tænkes ind i de bygninger, som børn færdes i, mener adm. direktør Leif Jensen fra VKR Holding, der er én af partnerne bag projektet:

- Heldigvis er teknologierne allerede til stede, og ”Solhuset” er et levende eksempel på, hvordan de kan indarbejdes til gavn for både husets brugere og miljøet, siger han om projektet, som er opført af Hellerup Byg i samarbejde med Christensen & Co Arkitekter og Rambøll.

3½ gange mere dagslys end krævet
Børneinstitutionen Solhuset er designet ud fra Active House-konceptet med særlig fokus på at sikre et godt indeklima. Det er realiseret gennem inddragelse af elementer som spændende energiproducerende arkitektur, sunde byggematerialer samt de nyeste teknologier inden for intelligente styresystemer til ventilation og aktive vinduer.

Velux Gruppen, Velfac, Sonnenkraft, WindowMaster, Drexel und Weiss og Superwood er materialepartnere i projektet og har leveret ovenlys- og facadevinduer, solvarmeanlæg, intelligent styring, naturlig og mekanisk ventilation samt facadebeklædning.

Resultatet er institution, hvor børn og personale får 3½ gange så meget dagslys som krævet i bygningsreglementet, ligesom de sikres rigeligt med frisk luft gennem en kombination af naturlig og mekanisk ventilation, som reguleres automatisk.

Indeklimaeksperter tester huset
Visionen om et indeklima i verdensklasse testes i Solhuset via indeklimaundersøgelser foretaget af Geo Clausen og Jørn Toftum fra DTU.

Parallelt hermed foretager CBS studier i, hvordan børns adfærd og vaner kan ændres i bæredygtig retning:

- Mange daginstitutioner er ikke velegnet til ophold, fordi luftkvaliteten simpelthen er for dårlig. Børnene bliver trætte, sløve og umotiverede, siger lektor Geo Clausen fra DTU, som desuden fremhæver, at skolebørn, der er omgivet af et dårligt indeklima, klarer sig 15 % dårligere end børn, der opholder sig i et sundt indeklima:

- Det bliver meget spændende at undersøge indeklimaet og børnenes trivsel i Solhuset, når målingerne går i gang til efteråret, siger Geo Klausen.

Styringssystem sikrer frisk luft
Set oppefra minder Solhuset med sin trekantede form og skrå tagflader om en papirflyver. Udformning giver usædvanligt gode lysforhold, og de mange ovenlysvinduer samt store facadevinduer er placeret, så dagslyset udnyttes bedst muligt. Alle rum i huset modtager dagslys fra mindst to sider.

Vinduerne er udstyret med intelligent styrede solafskærmninger og åbninger, som sikrer, at mængden af dagslys og frisk luft løbende reguleres i forhold til vejret og brugernes behov. Styringssystemet reagerer på data fra sensorer, der måler temperatur- og CO2-niveau i alle husets rum og kombineres med oplysninger fra en vejrstation på bygningens tag. Derved sikres et sundt og komfortabelt indeklima til børn og medarbejdere i Solhuset året rundt.

Solhuset er udviklet i et strategisk samarbejde mellem Hørsholm Kommune som bygherre, VKR Holding og Lions Børnehuse, der driver institutionen VKR Holding har bidraget med udstyr og ekspertise til huset og er stadig tilknyttet gennem test og forskning i indeklimaet i institutionen. På den måde bliver viden om indeklima og vedvarende energi løbende opsamlet til gavn for alle parter i projektet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141