23948sdkhjf

Årstiderne skal bygge ungdomsboliger i Herning

Årstiderne Arkitekter i Herning er netop udpeget som vinder af boligforeningskonkurrence om at omdanne et plejehjem til 98 ungdomsboliger midt i Herning.
Fleksible og forskellige boliger – nogle i flere plan - fællesarealer, studenterhus, sportsbaner, parkour-anlæg og grønne oaser. Med udgangspunkt i det eksisterende arkitektoniske udtryk i et tidligere plejehjem i Hernings centrum har Årstiderne Arkitekter netop vundet opgaven at omdanne bygningerne til boliger, som de unge selv drømmer om at bo i.

- Plejehjemmet er en smuk, karakteristisk bygning og en del af Hernings kulturhistorie. Derfor har vi valgt at bevare, renovere og udvikle udtrykket på en del af bygningens oprindelige facade. Det bliver udgangspunktet til at skabe en helt ny type ungdomsboliger, der lever op til de krav, som de unge stiller i dag. Samtidig bliver bygningerne også tilført nybyggeri og nye arkitektoniske detaljer, der signalerer den nye funktion, siger arkitekt MAA Peter R. Iversen, Årstiderne Arkitekter, Herning.

Nyt studenterhus
I konkurrence med fire andre danske tegnestuer faldt Årstidernes projekt bedst i bygherrens, boligselskabet Fruehøjgaard, smag. Årstiderne Arkitekter har udviklet vinderprojektet i samarbejde med totalentreprenøren KPC og ingeniørfirmaet Hundsbæk & Henriksen A/S.

I planerne ligger blandt andet at rive en eksisterende mellembygning ned og erstatte den af en ny bygning, som forbindes til det øvrige byggeri med lette glaspartier. De to eksisterende bygninger skal bygges helt om for at kunne leve op til bygningens nye funktioner.

Udover de 98 boliger – stort set alle toværelses lejligheder – nogle i to plan, andre i et plan – får huset også et studenterhus, der med et stort udendørs fællesareal, Den Røde Plads, der er tænkt som et nyt blikfang i byen. Endelig bevares også en del af de gamle træer og buske i parkområdet, som ellers udvikles til at rumme aktiviteter og små terrasse-områder.

Skabes i samarbejde med de unge
- Området skal signalere mangfoldighed. Det er tænkt som en slags hvidbog for, hvordan fremtidens ungdomsboliger i Herning – og i hele landet – kan se ud, siger Lisbet Wolters, arkitekt MAA og tegnestuechef for Årstiderne Arkitekter i Herning.

Projektet adskiller sig ikke mindst på grund af den endelige proces bag ungdomsboligprojektet. Mens en stor del af de overordnede arkitektoniske streger er slået i forbindelse med konkurrencen, så bliver den endelige indretning af projektet først skabt efter en række workshops, hvor bygherre og projektpartnere mødes med en lang række unge mennesker, der skal give input, idéer og inspiration til, hvad de drømmer om og har af behov til at bo og trives.

- Unge i dag har helt andre krav til at bo end studerende for bare 10 år siden. Det ved vi fra tidligere workshops med studerende fra HTX på Herningsholm. Eksempelvis har mange ikke noget skrivebord. Computeren er deres skrivebord. De studerer i sofaen eller ved køkkenbordet, og så er de konstant online på diverse sociale medier. På den måde bliver deres dagligdag og deres studieform langt mere ”flydende”. Det stiller krav til indretningen, og desuden stiller de unge i dag også selv krav om plads. De prioriterer eksempelvis eget køkken og bad højt, siger Lisbet Wolters.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096