23948sdkhjf

Ni ud af ti håndværkere spilder tid i hverdagen

En undersøgelse fra A4 konkluderer, at danske lønmodtagere i gennemsnit spilder tre timer af deres arbejdstid hver uge. I byggeriet oplever hver fjerde en spildtid på 11-20 %.
Tre ud af fire danskere oplever spildtid på deres arbejdsplads, dag ud og dag ind, viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4.

Knap halvdelen af de 1.989 adspurgte vurderer, at 1-10 % af arbejdstiden er spildtid, godt en femtedel at det er 11-20 %, mens knap hver tiende erklærer, at de spilder 20 % eller mere af deres arbejdstid. Kun hver sjette oplever ingen spildtid i løbet af en arbejdsdag.

Milliarder at hente hjem
Ifølge Erik Bjørsted, der er arbejdsmarkedsøkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, taber samfundet på den konto ca. 100 mia. kroner om året, og det er alt for meget, mener han:

- Når produktiviteten er gået i stå, udfordrer det hele vores samfund, fordi vores evne til at være mere produktive pr. arbejdstime har været drivende for vores velstandsfremgang de sidste mange år. Det er så at sige det, vi lever af, og derfor er det altafgørende at få produktiviteten til at stige og få vores konkurrenceevne forbedret, siger Bjørsted til A4.

Han tilføjer, at der altid vil være et element af spildtid på enhver arbejdsplads, men hvis arbejdsgiverne sætter fokus på at øge produktiviteten og minimere spildtiden, er der milliarder af kroner at hente hjem til velstandsfremgang.

Fagformand: Byggeriet kan effektivisere med 20 %
Undersøgelsen viser også, at der er stor forskel på, hvordan spildtid vurderer fra branche til branche.

Det er i udtalt grad håndværkerne på landets byggepladser, der oplever spildtid. Således svarer hver tiende, at de oplever 20-29 % spildtid, mens næsten hver fjerde vurderer spildet til 11-20 % af en arbejdsdag.

Den udvikling kommer ikke bag på Peter Hougård Nielsen, formand for Byggegruppen i 3F. Han peger blandt andet på, at bedre planlægning og nye arbejdsgange kan løfte effektiviteten markant:

- Det er realistisk at hæve produktiviteten indenfor byggebranchen med 20 procent, hvis bare rammerne er til det, vurderer han.

Se grafik fra undersøgelsen på www.ugebreveta4.dk

Kilde: Ugebrevet A4

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141