23948sdkhjf

Hvordan 'printer' man et hus?

To arkitekter har testet hvordan 800 plader bæredygtig krydsfiner kan omdannes til et helårshus ved hjælp af en CNC-maskine.
Hvordan revolutionerer man hele den arkitektoniske proces og byggestandard i skabelsen af et moderne bæredygtigt hus?

Den udfordring har arkitekterne Frederik Agdrup og Nicholas Bjørndal fra eentileen.dk taget op, og sammen har de omdannet 800 plader bæredygtig krydsfiner til et helårshus – ved hjælp af en CNC-maskine.

Det digitalt fabrikerede hus står nu klar til fremvisning ved åbent hus 10. november fra 10-18 – midt i skoven i Asserbo i Nordsjælland.

På tide at forpligte på en ny måde
Arkitekterne kalder det ’at printe et hus’ for at gøre det klart, at det er en helt ny måde at tænke og bygge hus på. Normalt oversættes tegninger til byggeelementer, men her ’trykker’ man på print, og byggeelementerne kommer så at sige direkte ud.

Idéen til projektet er opstået ud fra ønsket om at opnå “Genius Logi” – stedets logik, hvilket betyder, at ethvert projekt er unikt og afhængigt af dets placering i verden.

- Vi synes, at kampen om den laveste pris, der blandt andet fører til produktion af varer i lavtlønslande, er gået for vidt. Det er på tide at forpligte både kreative professionelle og den almene boligejer til en ny måde at leve og producere, forklarer Frederik Agdrup.

”Vugge-til-Vugge”
Arkitekterne har udviklet projektet ud fra en vision om CO2-venlig, lokal produktion og en simplere metode til at bygge huse:

- Et dogme for os har været, at to mand skal kunne bygge et hus. Intet er tungere, end at vi har været i stand til at løfte det – ingen brug af kraner eller tungt udstyr, fastslår Frederik Agdrup.

Ved udelukkende at benytte naturlige og sunde materialer er ambitionen at udføre et fuldgyldigt “ Vugge-til-Vugge”-byggeri. Konceptet er derfor designet med henblik på at kunne fjerne huset uden at efterlade varige spor. Blandt andet svæver husets dæk 20 cm over jorden, og konstruktionen bæres af skruepæle, der er skruet mellem 4 og 8 meter i jorden.

De 125 m² beboelse er placeret i en lysning i skoven – særligt udformet til den natur, huset ligger i, og der er ikke anvendt beton i byggeriet. Den mængde af affald, der trods alt er i forbindelse med tilblivelsen af huset, er minimal og bliver recirkuleret efter devisen ’Der findes ikke affald – kun kredsløb’.

Næste skridt: Onsite produktion
Hele konstruktionen af huset er lavet udelukkende af ét materiale – finsk produceret krydsfiner fra PEFC-certificeret skovdrift.

Et af de kommende skridt i udviklingen af ”Vi printer dit hus”-konceptet vil være at placere CNC-maskinen. Dermed bliver det muligt at spare endnu et led i tilblivelsesprocessen, da fabrikken erstattes af en byggegrund, der allerede er betalt.

- Huset i Asserbo er et high-end produkt, men kan i fremtiden udvikles i mange forskellige miljøer – endda i katastrofe områder. Præcis samme metode kan indtænkes til at producere low-tech huse. Derfor tror vi på, at denne idé kan have vidtrækkende fordele for hele vores samfund, siger arkitekterne.

Samarbejdspartner på projektet er engelske Faceit UK, der har udviklet og fabrikeret modulerne. Derudover har følgende parter bidraget: Statens Kunstfond, Teknologisk Institut, AB Clausen Ingeniører, UPM Plywood, Horn Vinduer, Dansk Træfiber Isolering, Superwood, NKT Fasteners, Nordsjö, Lauritz Knudsen, Byggeselskabet MAJ.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.454