23948sdkhjf

Modelprogram bag nyt plejehjem

Når ’Det nye Rise Plejehjem’ med 84 boliger står klar i sommeren 2013, venter der personale og beboere et fleksibelt og moderne plejehjemsbyggeri.
Første spadestik til det nye plejehjemsbyggeri i landsbyen Rise i Sønderjylland blev taget den 18. oktober 2011.

Men inden Aabenraas borgmester kunne sætte spaden i jorden, har rådgivningsvirksomheden Bascon udarbejdet et veldefineret koncept for byggeriet med fokus på at gøre plejehjemmet til et attraktivt sted at bo og arbejde.

Bascon valgte tidligt i processen at involvere en bred gruppe af interessenter for at sikre, at byggeriet kommer til at understøtte beboernes og personalets adfærd og ikke omvendt.

- Det har blandt andet betydet større fokus på boligerne som et hjem frem for en arbejdsplads uden at gå på kompromis med personalets arbejdsvilkår, fortæller bygherrerådgiver Kristine Tang Parbo fra Bascon.

Individualitet har stor betydning
Det færdige koncept med brugernes ønsker for byggeriet er essensen fra en række workshops, hvor Bascon som procesleder har inddraget Erhvervs- og Byggestyrelsens og Realdanias ’Modelprogram for plejeboliger’, der belyser en lang række centrale temaer for fremtidens plejehjemsbyggeri.

Blandt temaerne er hjemlighed, mangfoldighed, genkendelighed, sanselighed, selvhjælp, sociale muligheder og velfærdsteknologi, der også har været temaer på fælles studieture for alle de involverede parter i processen.

- Gennem vores dialog med beboere, pårørende og personale stod det klart, at individualitet har stor betydning for følelsen af hjemlighed. Derfor vil plejehjemmet blive opført med fire forskellige størrelser boliger, de forskellige beboere har forskellige plejebehov, forklarer Kristine Tang Parbo.

Tager højde for ekstraordinære plejebehov
Dertil kommer, at alle boliger indrettes med flytbare vægge mellem stue og soveværelse. Dermed kan den enkelte beboer selv bestemme størrelsen på de to rum, som beboeren også kan vælge at lægge sammen til ét stort rum.

- Badeværelserne i boligerne vil blive udført således, at de overholder Arbejdstilsynets almindelige krav til pleje af plejehjemsbeboere. Da nogle af beboerne vil have ekstraordinært plejebehov, har man dog valgt at etablere en foldevæg mellem sove- og badeværelse i alle boliger for derved at fremtidssikre boligerne, uden at det bliver på bekostning af beboernes opholdsareal, fortæller Kristine Tang Parbo.

Manglen på skabsplads, som er et generelt problem på mange plejehjem, er søgt afhjulpet ved at etablere kombineret entré og depotrum til alle boligerne, så beboerne får bedre plads til deres personlige ejendele i boligen.

Inspireret af landsbyen
Hjemlighed har også været i fokus på et mere overordnet plan. Det samlede byggeri er således inspireret af omgivelserne og landsbyen Rise. Det kommer til udtryk i boenhederne, som vil komme til at fremstå som firlængede gårde med klassisk sadeltag med zink og hvidskuret murværk samt en central bymæssig torveplads, hvor plejehjemmets fællesfaciliteter placeres.

- Opdelingen i mindre boenheder med egen indgang er med til at gøre plejehjemmet mindre institutionsagtigt og understøtter følelsen af hjemlighed. Dertil kommer, at vi arbejder på at få tilladelse fra postvæsenet til at give plejehjemmets boenheder rigtige gadenavne med tilhørende husnumre til de enkelte boliger. Det kan måske virke som små detaljer, men vi tror på, at det alt sammen er med til at gøre de ældres overgang fra egen bolig til plejebolig lettere, påpeger Kristine Tang Parbo.

På baggrund af det færdige koncept for ’Det nye Rise Plejehjem’ udformede Bascon udbudsmateriale og konkurrenceprogram, der resulterede i et vinderprojekt med 84 plejeboliger tegnet af Sahl Arkitekter. Frem til det færdige byggeri efter planen står klar i sommeren 2013, er Bascon tilknyttet som bygherrerådgiver for Aabenraa Kommune og boligforeningen Domea Rødekro.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125