23948sdkhjf

Stor 70’er-bebyggelse foran renovering i Holbæk

Ladegårdsparken med 910 lejligheder fra 1970’erne skal gøres tidssvarende. Rubow Arkitekter, Orbicon, Kuben og Opland står for projektet.
Inden for de næste tre år skal alle lejlighederne i Ladegårdsparken i Holbæk renoveres. De 22 boligblokke er bygget i årene 1972-1975 og mange af dem fremstår nedslidte. Det skal der nu rettes op på.

- Vi skal lave en relativt stor ombygning, og nogle af boligerne skal sammenlægges, så de bliver større. Andre lejeligheder skal blot renoveres, og her forventer vi at udskifte eksempelvis køkkener, installationer og gulve, udtaler projektleder Torben Kofoed fra Orbicon.

Landsbyggefonden har bevilget 233 millioner kroner til den fysiske helhedsplan for Ladegårdsparken, der skal give hele bydelen et kvalitetsløft, og hele projektet kommer til at koste omkring 280 millioner.

Inddragelse af beboere
- Noget af det vigtigste er at få inddraget beboerne i processen. Men med så mange beboere er det også en af de største udfordringer, siger Ditte Sundman, der er driftschef i Domea og styrer det store projekt.

- Beboerne har nedstat tre grupper, der skal kommer med input til, hvordan deres lejligheder skal renoveres og hvad der skal ske. De har delt sig op i dem der bor i stuelejlighederne, dem der bor midtfor i opgangene og så de øvrige. Der er nemlig specielle forhold for de to første grupper, fortsætter hun.

- Der er 115 lejligheder, der skal nedlægges for at blive lagt sammen, så genhusningen fylder meget på nuværende tidspunkt. Derfor har Holbæk Boligselskab ansat en genhusningskoordinator. Hun besøger blandt andet alle de beboere der skal genhuses og høre samtidig, om der er forhold i lejligheden, som der evt. skal udbedres i forbindelse med renoveringen, siger hun.

Miljø og sociale aspekter
Projektet udføres som en helhedsplan, og der er forskellige muligheder oppe i forhold til miljøet. Det handler om isolering og mulighed for solceller eller at bruge regnvand til toiletskyld. Projektet er også del af en større social helhedsplan, der skal være med til at løfte området.

- Vi satser meget på at give nogle muligheder for aktiviteter i det fælles rum. Noget af det første vi kommer til at realisere er et aktivitetshus for unge, og så arbejder vi naturligvis også på at give de fælles udendørs arealer et løft, siger Ditte Sundman.

Grundige forundersøgelser
Ladegårdsparken er et typisk betonbyggeri fra 1970’erne, og de kvalitetsmæssige problemer, som lejlighederne døjer med, er typiske for den tids almennyttige boligbyggerier, forklarer Torben Kofoed.

- Lige nu er den største udfordring at få afdækket problemstillingerne. Vi står midt i forundersøgelserne, som bygherre senere skal vurdere, og så skal vi finde ud af, hvad vi videre skal gøre i processen, siger han.

Orbicon står for den lange række af forundersøgelser af kloakker, tage, facader og installationer, der skal udføres inden moderniseringen kan sætte i gang. I det videre forløb står Orbicon for projekteringen på baggrund af egne tegninger, beregninger og beskrivelser.

Kilde: Orbicon

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095