23948sdkhjf

Realdania Byg vil skabe fremtidens fleksible bolig

Sammen med Henning Larsen Architects og 3XN's udviklingsafdeling, GXN, har Realdania Byg søsat et særdeles spændende projekt med titlen ”Det Foranderlige Hus”.
Forestil dig at få nyt køkken på en eftermiddag. Et nyt værelse. En større stue. En ny solterrasse.

Det lyder som en drøm for de fleste boligejere, men med Realdania Bygs nye projekt ”Det Foranderlige Hus” skal den drøm nu blive til virkelighed.

- Vi vil gerne være med til at udvikle fremtidens bolig. Afsættet for os er bæredygtighed, at mindske det CO2 aftryk, vi sætter i byggeri, og vi gør det med afsæt i den måde, vi faktisk bygger, bruger og bor i vores huse på. Vi rækker nu ud til branchen og håber at få kreative byggefolk på banen, der vil være med til at virkeliggøre idéen om at skabe et hus, der er så fleksibelt at det kan tilpasses de skiftende behov og krav, vi stiller livet igennem til vores bolig, siger administrerende direktør i Realdania Byg, Peter Cederfeld.

Eksempelprojekter for offentligheden
”Det Foranderlige Hus” er et udviklingsprojekt, der skal afdække mulighederne for at skabe et enfamiliehus, som er tilpasningsdygtigt overfor ændringer i æstetik, funktionelle behov og teknologisk udvikling. Det skal bl.a. ske ved hjælp af byggekomponenter, som er demonterbare og udskiftelige og samtidig i stand til at overholde tæthedskravene i 2015-standard. Huset skal opføres indenfor en 'almindelig' økonomi.

Projektet forventes at blive realiseret i et nyt parcelhuskvarter i Nyborg. Her vil Realdania Byg opføre et enfamiliehus med et areal på ca. 125-150 m². Huset opføres ved siden af to igangværende projekter; ”Upcycle House” og to ”Vedligeholdelsesfrie Huse”, og indgår dermed i en serie – et eksperimentarium – som belyser forskellige aspekter af ressourceforbrug og heraf afledt CO2-udledning. Desuden undersøges forskellige muligheder for begrænsning af CO2-udledning i byggeriet – indenfor rammerne af et enfamiliehus til en almindelig anlægsøkonomi.

Efter opførelsen vil huset blive åbnet for offentligheden, så alle har mulighed for at se resultaterne tæt på. Det ventes at ske i løbet af sommeren 2013.

Rådgiverne
Som arkitektrådgivere har Realdania Byg indgået aftale med Henning Larsen Architects og 3XN's udviklingsafdeling; GXN. Begge firmaer har stor indsigt i bæredygtighedsproblematikker, men valget er i særlig grad baseret på to projekter, som Realdania Byg ser som forudsætninger for Det Foranderlige Hus.

Henning Larsen Architects har været arkitekt på 'Energy Flex House', som er opført ved Teknologisk Institut i Taastrup i 2009. Dette hus kan skilles ad med henblik på at kunne undersøge forskellige typer facadeopbygninger og sammenligne forskellige tiders bygningsreglementer, hvilket kun er muligt med omhyggelige samlinger og tæthed i de adskilbare komponenter.

GXN er involveret i projektet 'Vugge-til-vugge Pavillon', som skal opføres ved Cowi's hovedsæde. Det skal være Danmarks mest bæredygtige bygning, hvor alle materialer skal kunne genbruges med ingen eller minimal forringelse, enten i ren form eller som komponenter. Det er et high-end eksperimenterende byggeri med stor faglig appel, som tænkes at indeholde elementer, som vil kunne omsættes til opnåelige muligheder i Det Foranderlige Hus.

Der er på nuværende tidspunkt afholdt de første workshops, og der er gode ideer i massevis på tegnebordet, oplyser Realdania Byg.

Projektets målsætninger
Det Foranderlige Hus er et udviklingsprojekt, der vil interessere sig for at begrænse CO2-udledning i forbindelse med forandringer af vores huse, som er forårsaget af skift i æstetik, funktionelle behov eller teknologisk udvikling. Projektet vil afdække og søge at finde løsninger på en række af de forandringer, der typisk opstår, mens vi bor i husene:

Rumlige forandringer: De største forandringer, man som husejer har behov for, skyldes typisk ændringer i familien. Målet er, at rumlige forandringer kan foretages med mindst mulig tilførsel af nye ressourcer og med mindst muligt affald.

Plug and play: Æstetisk og teknologisk sigtes mod modulløsninger. Komponenter skal kunne udskiftes, når næste generation tilbydes, og uden unødig destruktion af brugte komponenter og tilstødende bygningsdele. Udskiftede komponenter bør kunne indgå i nye kredsløb. Målet er at færrest muligt nye ressourcer medgår til opgraderingerne.

Høj forandringshastighed: Ejendommen skal i helhed og i dele kunne skilles ad hurtigt. Målet er at den samlede ejendom kan adskilles i komponenter på to dage.

Høj tæthed: Den tæthed, som dagens byggeri kræver, er en stor udfordring ved en bygning, som let skal kunne adskilles. Jo flere samlinger, der ikke kan forsegles endeligt, desto større risiko for utætheder. Målet er samme tæthedskrav som i almindeligt, ikke-adskilbart byggeri.

Genanvendelse: Det skal vurderes, hvordan de udskiftede dele kan genanvendes. F.eks. er aftagere til den forældede bygningsdel i sin helhed næppe sandsynlige. Målet er derfor at der skal satses på en mulig, endelig, adskillelse i rene materialer.

Tilgængelige komponenter: Det Foranderlige Hus skal, som den mest markante forskel til beslægtet forskning, udføres med minimum 75 procent 'hyldevarer', med udblik til andre felter, f.eks. skibs- og togbyggeri for ideer til samlinger som kan adskilles ved mindre destruktiv indgriben.

Almindelig økonomi: Projektet skal, også til forskel fra anden beslægtet forskning, udføres med en almindelig anlægsøkonomi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141