23948sdkhjf

Københavnske tegnestuer bag nyskabende kulturcenter

En tidligere skole i Gl. Holte omdannes til moderne kulturcenter. Bag projektet står WE Architecture og Sophus Søbye Arkitekter.
Over hele landet bliver der lukket skoler. Nogle steder står bygningerne tomme i årevis og andre steder bliver de hurtigt taget i brug til nye formål. Nogle gange næsten for hurtigt, fordi der ikke er tid til rigtigt at indrette de gamle skolebygninger til nye formål.

Et godt eksempel er kulturcenteret Mariehøj i Gl. Holte i Rudersdal Kommune. Mariehøj var tidligere Gl. Holte Skole. Da skolen lukkede, stod lokalerne ikke tomme længe. Dele af den kommunale administration flyttede ind. Det samme gjorde aftenskole, musikskole, ungdomsaktiviteter og en række foreninger.

Et projekt til over 65 mio. kr.
Men den gamle skolebygning var uoverskuelig og usammenhængende for brugerne og det var umuligt at skabe socialt samvær på grund af manglende samlingssteder. Hvilket også gjorde det svært at etablere større kulturarrangementer. En uholdbar situation for et kulturcenter.

Ny anvendelse af lukkede skolebygninger er et særligt indsatsområde i Lokale og Anlægsfonden, og derfor var det oplagt for Rudersdal Kommune at bede Fonden om rådgivning, da det blev besluttet at skabe et moderne og sammenhængende kulturcenter i den gamle skole.

Mariehøj bliver tilført nybyggeri på 435 m², og derudover vil projektet modernisere et bygningsareal på 5.743 m². Udearealerne fylder i alt 4.792 m². Projektet koster i alt 65,395 mio. kr. Lokale og Anlægsfonden støtter projektet med 4 mio. kr.

- Lokale og Anlægsfondens støtte er foruden en økonomisk saltvandsindsprøjtning også udtryk for en anerkendelse af den måde, vi har grebet ændringen af den tidligere skole an på med inddragelse af borgere og brugere i alle faser, siger Jens Bruhn, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Rudersdal Kommune.

Musik, teater, dans og streetbasket
Mariehøjs funktioner organiseres efter moderniseringen i fire zoner. En zone til teater, dans, billedkunst og musik. En zone til fælles brug for alle, hvilket inkluderer en helt ny hovedbygning, der bliver det centrale og samlende bindeled for hele kulturcenteret. En zone til aktiviteter for unge og en zone til administration primært for kulturområdet.

De nye og ombyggede bygninger suppleres af nye udendørs anlæg. En belyst kulturplads til koncerter, udstillinger og andre aktiviteter som fx bordtennis. En mindre kulturhave i forlængelse af den nye hovedbygnings café kan også bruges til små begivenheder. Der anlægges en prydhave til fordybelse og afslapning, og for de mere fysisk aktive kommer der en plads til streetbasket og lignende aktiviteter.

Torben Frølich, direktør i Lokale og Anlægsfonden, siger om projektet:

- Projektet viser på en fin måde, hvordan en nedlagt skole kan forandres fra at være en kompleks og uoverskuelig bygningsmasse for de nye brugere til at blive en sammenhængende og spændende facilitet for et bredt udsnit af en kommunes udøvende kulturliv.

Læs mere om projektet på www.rudersdal.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094