23948sdkhjf

"Nordens bedste boligbyggeri"

Boligforeningen Ringgårdens boligbebyggelse, Lærkehaven III i Lystrup, er kåret som vinder af nordisk boligpris.
”Nordiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer” (NBO) har kåret Boligforeningen Ringgårdens boligbebyggelse, Lærkehaven III i Lystrup, som Nordens bedste boligbyggeri.

Prisen uddeles til ”et nyt boligprojekt, som forener spændende arkitektur med såvel miljømæssigt og socialt holdbare løsninger og en rimelig økonomi”, og overrækkelsen fandt sted fredag i sidste uge i Oslo.

Af de 19 projekter der blev sendt ind fra skandinaviske boligbyggere, blev tre udvalgt og nomineret til NBO’s pris, der uddeles hvert andet år. Udover det danske vinderprojekt, var to svenske bebyggelser nomineret.

"En værdig vinder"
Prisen består af 75.000 svenske kroner og en plakette, der skal sættes op på bebyggelsens fælleshus. Juryen, der bestod af fremtrædende arkitekter fra alle de nordiske lande, begrundede sit valg af Lærkehaven III med, at bebyggelsen på en og samme tid er arkitektonisk tiltalende og har meget høje miljøambitioner.

Også formanden for NBO, svenske Kurt Eliasson udtrykte sin begejstring for det danske rækkehusbyggeri:

- En værdig vinder. Boligforeningen Ringgården har bygget stilrene kubiske huse – udover de harmoniske former er husene effektivt isoleret og kombineret med højeffektiv ventilation og opsamling af regnvand i et søområde. Et sted at inspireres af.

Stort set ingen energi til opvarmning
Ringgårdens direktør, Palle Jørgensen, som præsenterede bebyggelsen på konferencen i Oslo var glad for at fortælle, at Lærkehaven III faktisk var endnu bedre energimæssigt end forventet.

- De foreløbigt indhentede forbrugstal fra beboerne tyder på, at vi med dette byggeri er rimeligt tæt på et 0-energi byggeri dvs. boliger, der stort set ikke bruger energi til opvarmning. Husene er passivhuse dvs. de er ikke tilsluttet traditionelt varmesystem, så det hele sker ved elektricitet. Og forbruget af el i Lærkehaven III ligger på normalniveauet for danske husstande. I princippet betyder dette, at opvarmningen er gratis.

Plaketten skal nu opsættes på bebyggelsens fælleshus og præmiesummen skal gå til noget, som bliver til glæde og gavn for beboerne i de 32 rækkehuse.

Lærkehaven III er en del af Lærkehavebebyggelsen i Lystrup, der består af i alt 122 bæredygtige klimavenlige boliger fordelt på tre bebyggelser. Visionen for bebyggelsen er at kombinere det ypperste inden for europæisk arkitektur med de nyeste landvindinger inden for bæredygtighed.

Lærkehaven III, der var sidste etape af bebyggelsen, blev indflyttet i juli 2010. Bebyggelsen er tegnet af SHL Arkitekter.

Læs mere om prisen på: www.nbbl.no og www.nbo.nu
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109