23948sdkhjf

Mikroventilation en mulighed ved energirenoveringer

Nyt ventilationssystem, som skjult installeres direkte i ydermure, kan være et alternativ til synlige ventilationskanaler. Systemet vurderes velegnet til ældre bygninger.
- Kravene til bygningers energiforbrug strammes markant i disse år, ligesom priserne på el og varme er stigende. Af samme årsag energirenoverer vi som aldrig før. Når vi tætner vores klimaskærme, skaber vi samtidig et behov for ventilation, fortæller Morten Lundehøj, der er direktør i iværksættervirksomheden InVentilate.

Virksomheden melder klar med en energi- og pladsbesparende ventilationsløsning. Ifølge firmaet er den skræddersyet til bygninger bygget før 1979, som ofte mangler plads til ventilationsrør eller synlige ventilationsskabe.

Monteres direkte i muren
Etablering af ventilation er ofte problematisk i ældre bygninger med lave lofthøjder, hvor det typisk ikke kan betale sig at installere traditionelle ventilationssystemer, eftersom lofthøjden er for lav. Her kan mikroventilation gøre en stor forskel ikke bare for indeklimaet, men også for pengepungen.

- Mikroventilation monteres direkte i muren eller taget og koster ca. 55 % af, hvad det koster at etablere f.eks. central ventilation, siger Morten Lundehøj og fortsætter:

- På driftssiden kan bygherren spare op til 85 % i sammenligning med central ventilation. Besparelsen skyldes, at luften ikke skal transporteres ret langt, og dermed undgår vi stort tryktab, som er akilleshælen ved central ventilation.

TI-ekspert positiv
Udsigten til de store besparelser har da også fået store aktører som Aarhus Kommune og Dan-Ejendomme til at afprøve mikroventilation i en del af deres ældre bygninger. Seniorforsker ved Teknologisk Institut, Christian Drivsholm, ser mikroventilation som et værdiskabende nyt produkt på ventilationsmarkedet:

- Når man vælger at renovere en ældre bygning i omfattende grad, kræver bygningsreglementet, at man undersøger om energibesparende tiltag kan betale sig. Kravene til bygningers energiforbrug er i dag så skrappe, at naturlig ventilation må suppleres af central mekanisk balanceret ventilation. Etablering af central ventilation i ældre bygninger er imidlertid dyrt, og i den sammenhæng er en decentral løsning som mikroventilation et godt bud på, hvordan man fremover kan tilføre frisk luft til bygninger med lavt energi- og støjniveau og lave anlægsomkostninger uden at gå på kompromis med æstetikken, vurderer han og tilføjer:

- Samtidig ser vi rigtig mange eksempler på, at ældre bygninger energirenoveres med nye vinduer og efterisolering og dermed tætnes i en sådan grad, at etablering af ventilation er nødvendig for at undgå fugtskader på konstruktioner og dårligt indeklima. I sådanne tilfælde er mikroventilation i min optik et rigtig godt alternativ til fx central mekanisk balanceret ventilation.

Teknologisk Institut og InVentilate har med støtte fra EUDP og Fornyelsesfonden testet mikroventilation på forskellige faktorer som fx støjniveau, tilisning, varmegenvindingsgrad og energiforbrug. Testresultaterne har vist sig meget tilfredsstillende, og p.t. er holdet bag i gang med at udvikle intelligente funktionaliteter til mikroventilation.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094