23948sdkhjf

"Vi kan lære af finnerne"

Med konferencen “BIM Finland” ønsker foreningen BIM Aarhus at sætte fokus på den internationale udvikling af digitaliseringen af byggeriet.
Finland har satset massivt på research og udvikling af IKT i byggebranchen, og står i dag som ét af de førende lande i verden indenfor BIM, Building Information Modeling, en modelleringsteknologi med tilknyttede processer til at producere, kommunikere og analysere bygningsmodeller.

Det kan andre tage ved lære af, og derfor har foreningen BIM Aarhus stablet konferencen ”BIM Finland” på benene.

- Vi ser Finland som et foregangsland på området, og vil med denne konference forsøge at give et bredt billede af Building Information Modeling i Finland, fortæller Eigil Nybo fra BIM Aarhus, der forventer omkring 250 deltagere til konferencen den 20. september på Arkitektskolen Aarhus.

BIM Aarhus har inviteret fire oplægsholdere, der repræsenterer rådgiveren, bygherren, entreprenøren og undervisningssektoren, til at fortælle om den konsekvente, målrettede og visionære udvikling og brug af BIM i Finland.

Project Manager Enni Laine arbejder i Skanska som ansvarlig for deres BIM Competence Center. Hun arbejder med implementeringen af BIM på både globalt og nationalt niveau, og har fokus på 4D simuleringer samt anvendelse af mobile enheder på byggepladsen.

Arkitekt Tomi Henttinen er partner i Garvicon OY, og vil som bygherrerådgiver repræsentere bygherren på konferencen. Tomi Henttinen har som formand for Building Smart i Finland medvirket til udvikling af de nye finske BIM Guidelines, COBIM.

Professor Jarmo Laitinen underviser og forsker på Tampere University of Technology, der er førende internationalt indenfor udvikling af Virtual Construction Technologies.

Arkitekt Robert Trapp er partner i Larkas & Laine Architects Ltd, et af Finlands største arkitektfirmaer. De arbejder med BIM i alle projektfaser, og arkitektfirmaet er medlem af Green Building Council Finland (FiGBC) og U.S. Green Building Council (USGBC).

Finland som foregangsnation
Finland er en teknologisk avanceret nation med en agil byggebranche, baseret på tillid og åbne standarder, netop et perfekt miljø for en målrettet udvikling og implementering af BIM. Finland har således initieret en omstillingsproces fra den analoge arbejdsmetode med fragmenterede projektinformationer til en ny modelbaseret arbejdsmetode, implementering af BIM. Denne proces har både givet store udfordringer, men har også åbnet op for en bred vifte af nye og spændende muligheder i forbindelse med integrerede samarbejdsformer, for spektakulære arkitektoniske og tekniske løsninger og for løsninger med høje krav til bæredygtighed og energiforbrug.

Finlands initiativer til denne omstillingsproces ligger helt tilbage i 1970’erne, og der er foretaget store offentlige investeringer i forbindelse med brug af IKT i byggeriet. Mange både afsluttede og igangværende forskningsprojekter, har været medvirkende til, at Finland i dag indtager en ledende rolle indenfor BIM. Dette udviklingsarbejde har været afgørende for etablering af mange nye finske softwarehuse som Tekla, Solibri, MagiCad og Tocman, der alle har udviklet dedikeret software til byggebranchen. En kombination af høj teknisk standard og stor brugervenlighed har betydet, at disse programmer i dag anvendes overalt i verden.

Finlands største bygherre og bygningsejer, Senate Properties, har siden 2001 gennemført en lang række pilotprojekter i forbindelse med udvikling og implementering af BIM. Dette statsejede selskab besluttede allerede i 2007 at stille specifikke krav til opbygning og indhold af 3D modeller, og Senate Properties krævede, at bygningsmodellerne blev afleveret i IFC format, et fælles neutralt format.

MODEL NOVA
I 2012 arbejdes der fortsat med flere store udviklingsprojekter i Finland. Man arbejder både på at opdatere implementerede BIM projekter, og initierer nye forskningsområder. Et af disse nye projekter er MODEL NOVA, en forretningsmodel baseret på Proces Netværk og Building Information Modeling, hvor det vigtigste formål er research og udvikling af nye samarbejdsformer, projekteringsmetoder, procesanalyser og forretningsmodeller baseret på BIM.

I projektet arbejdes der endvidere med innovative måder at producere, håndtere og distribuere viden på i et projektteam, og der forskes intensivt i anvendelse af integrerede koncepter, herunder Integrated Project Delivery, IPD og Integrated Design and Delivery Solutions, IDDS, samt Lean Design og Lean Construction.

Et yderst ambitiøst projekt, hvor målsætningen er at skabe helt nye arbejdsmetoder og samarbejdsformer med udgangspunkt i det store potentiale, der ligger i BIM. Projektet vil betyde en ny brugerorienteret, integreret BIM baseret forretningsmodel, gældende for alle parter i byggebranchen, samt retningslinjer for BIM baserede processer, arbejdsmetoder og integrerede samarbejdsformer, og ikke mindst en transparent projektimplementering og gennemførelse.

Med dette projekt ønsker man i Finland fortsat at fremme og accelerere en positiv og ligeværdig samarbejdskultur, der giver merværdi for alle parter og fremmer bæredygtighed og ansvarlighed på tværs af værdikæden, gennem hele bygningens livscyklus.

Finnish National BIM Guidelines
I 2007 lancerede Senate Properties BIM Guidelines og disse retningslinjer er nu blevet videreudviklet til Finnish National BIM Guidelines, COBIM. Alle parter i den finske byggebranche, rådgivere, bygherreorganisationer, entreprenører og softwarefirmaer har deltaget i både udviklingen og financieringen i et tæt samarbejde med Senate Properties. Disse opdaterede anvisninger, som alle har en procesorienteret tilgang, er netop offentliggjort her i foråret 2012, og implementeres nu hos alle parter i den finske byggebranche.

COBIM dækker alle områder af byggeprocessen fra håndtering af BIM ved projektopstart over faglige tilgange vedrørende arkitekturen, MEP og statik til brug af modeller til mængdeudtag, visualisering og analyser samt til Drift og Vedligehold.

Læs mere på www.bimaarhus.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096