23948sdkhjf

Skala Arkitekter henter inspiration i New York

Horsens-firmaet har stået bag flere nyskabende skolebyggerier. Nu skal et innovativt projekt i New York studeres for at give inspiration til nye læringsmiljøer i Danmark.
Hvad har skolebyggeri i Danmark med sociale projekter blandt unge i en socialt belastet New York-bydel at gøre?

Umiddelbart ikke ret meget, vil de fleste sikkert sige. Men spørger man Trine Vermund fra Skala Arkitekter i Horsens er svaret et andet. Tegnestuen har en lang række skolebyggerier på cv'et, og kort før sommerferien udgav Skala Arkitekter bogen ”Se min skole”, der bygger på mere end 20 års erfaring med skole- og institutionsbyggeri.

- Bogen er på mange måder et opgør med envejskommunikationen i skolen. Underviseren har ikke længere monopol på viden, fordi børn i dag har en stor teknologisk indsigt. Det gør det nødvendigt at nytænke skolen og dens opbygning, forklarer Trine Vermund til Building Supply.

Den lærende organisation med arkitektens øjne
Nytænkning er netop nøgleordet for, hvad man har gjort i New York. Her er et projekt ved navn ”iZone” er i fuld gang med at ændre skolestrukturen gennem en innovativ tilgang til skolen som lærende organisation og netværk.

På ingen plads og for ingen penge er det lykkedes at gøre op med et massivt frafald blandt unge i socialt belastede kvarterer og i stedet skabe lokale netværk, der tager udgangspunkt i den enkelte elev og deres differentierede behov.

IZone startede med 81 skoler i 2010/11. Året efter var tallet fordoblet, og i 2014 forventes netværket at være vokset til 400 skoler. Udviklingen er interessant set med danske briller, fordi kommuner landet over står foran massive investeringer i skolerenoveringer. Onsdag sætter en 30 mand stor delegation af skoleledere, kommunalfolk og politikere sig derfor i flyveren mod New York for at se nærmere på fænomenet. Skala Arkitekter er medarrangør af turen, hvor Trine Vermund skal bidrage med den arkitektfaglige vinkel på de udfordringer, som skolerne skal løse i de kommende år.

- Jeg er inviteret med på baggrund af mine erfaringer med den lærende organisation og skal blandt andet holde et debatoplæg med fokus på innovativt skolebyggeri. IZone bygger langt hen ad vejen på de samme betragtninger, som vi selv er nået frem til gennem samtaler med skoleledere og de byggerier, vi har været involveret i. Det bliver spændende at opleve skolerne på nært hold og snakke med de personer, der er involveret i projekterne, fortæller hun.

Skoler til gavn for alle
Skala Arkitekter har altid arbejdet med skolearkitektur, men de seneste år har tegnestuen trukket flere og flere opgaver ind. I sidste måned vandt man hele to af slagsen; om- og udbygning af henholdsvis EUC Vest i Esbjerg og Finderuphøj Skole i Viborg. I Esbjerg har Skala Arkitekter skabt et projekt, der forener formelle og uformelle læringsrum med henblik på at favne både faglige og sociale aktiviteter. Det er ikke tilfældigt. Tegnestuen gør i sit arbejde meget ud af at udtænke løsninger, der kan danne ramme om vidt forskellige aktiviteter – både i og udenfor skoletiden.

- Vi mener, at nye skoler i højere grad bør planlægges som videnshuse til glæde for alle i et lokalområde. En skole skal ikke bare lukke ned klokken 16, for der er mange andre, som også kan få glæde af de fine rammer, forklarer Trine Vermund.

Det er også hovedbudskabet i ”Se min skole”, der er ment som en døråbner til landets skoleledere. Ifølge Trine Vermund har bogen fået en fin modtagelse og givet anledning til en snak om fremtidsplaner på skoler over hele landet.

- Brugerinddragelse er alfa omega i dag. Med bogen som udgangspunkt får vi mulighed for at vise flaget og fortælle, at vi kan være sparringspartner på flere stadier. Det behøver ikke nødvendigvis at være store, forkromede nybyggerier. Det kan handle om alt lige fra overordnede helhedsbetragtninger om fremtidig udvikling til helt konkret at se på, hvorfor et rum ikke fungerer. Det er mange blevet overraskede over, og det er positivt, fordi det sætter fokus på nye krav og nye muligheder, som ikke før har været synlige, slutter arkitekten.

Relevante links:
Læs Skala Arkitekters booklet ”Se min skole” her

Læs mere om IZone-projektet på www.schools.nyc.gov
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.091