23948sdkhjf

Nordens bedste renoveringsprojekt?

Det fællesnordiske initiativ; Nordic Built, inviterer alle byggeriets parter med til ”The Nordic Built Challenge”, der skal finde Nordens bedste bud på en ejendomsrenovering.
Den 8. november lyder startskuddet til en konkurrence, der har som mål at kåre Nordens bedste renovering af en ejendom.

Bag konkurrencen – ”The Nordic Built Challenge” – står det fællesnordiske initiativ; Nordic Built, der har udvalgt fem ejendomme – én fra hvert af de deltagende nordiske lande – til at indgå i konkurrencen.

- Idéen er at invitere samtlige af byggeriets parter – fra arkitekt til udførende – til at gå sammen i teams for at byde ind. Der udvælges fire teams i hvert land, som deltager i en national konkurrence. Der kåres herefter en vinder i hvert land, som får lov at gennemføre renoveringen. Til sidste kåres så det bedste nordiske projekt, fortalte Kurt Emil Eriksen fra Velux, da han onsdag var på scenen under Building Green-messen for at præsentere Nordic Built.

Et samarbejde i tre faser
Kurt Emil Eriksen og Velux er blandt ambassadørerne for Nordic Built – et initiativ der blev søsat sidste efterår af ministrene i de fem nordiske lande. Intentionen med det fællesnordiske initiativ er at fremme udviklingen af bæredygtige byggekoncepter, og arbejdet førte i august måned til tilblivelsen af ti principper – ”The Nordic Built Charter” – som i første omgang blev underskrevet af 25 ledende aktører i den nordiske byggebranche; herunder Velux, Cowi og Henning Larsen Architects. Siden er flere fulgt efter, og målet er, at op mod 200 virksomheder tilslutter sig charteret.

- Nordic Built ønsker at synliggøre de virksomheder, der gør det godt. At fortælle de gode historier og få dem frem i lyset. Vi startede med at snakke om energi, men endte med et fokus på mennesket. Bygninger opføres for mennesker, og det er dét, vi skal have fokus på. I fremtiden skal vi kigge mere på livsstilsbetragtninger i forbindelse med vores bygninger. Det afspejler chartrets ti principper, forklarede Kurt Emil Eriksen.

Tilblivelsen af de ti principper udgør første fase af Nordic Built-samarbejdet, konkurrencen er anden fase, mens den tredje og sidste fase omhandler finansieringsformer for renoveringer. Der vil muligvis blive udviklet en model med mulighed for at ansøge Nordic Built om hjælp til renoveringer, men dette er ikke helt på plads endnu, oplyste Kurt Emil Eriksen.

FAKTA
Nordic Built-samarbejdet blev indledt i efteråret 2011, og førte i august 2012 til tilblivelsen af The Nordic Built Charter med 10 principper for bæredygtigt byggeri.

Læs de 10 principper her

Konkurrencen "The Nordic Built Challenge" indledes den 8. november i Stockholm og er i første omgang en åben idékonkurrence for generelle koncepter og idéer med afsæt i de ti principper.

De fire udvalgte teams fra hvert af de fem lande modtager alle 300.000 NOK og får muligheden for at gå videre til næste fase, hvor forslagene skal gøres implementerbare.

Det vindende team i de nationale konkurrencer får mulighed for at indgå kontrakt med ejeren af den pågældende bygning. Det team, der i sidste ende kåres som Nordens bedste, vinder førstepræmien på 1 mio. NOK.

De udvalgte ejendomme i konkurrencen er:
• Hippostalo, Tampere, Finland
• Posthuset, Oslo, Norge
• Botkyrkabyggen, Stockholm, Sverige
• Høfdabakki, Reykjavik, Island
• Boligafdelingen Ellebo, Ballerup, Danmark

Læs mere på www.nordicinnovation.org

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062