23948sdkhjf

182 kan løbe med den prestigefuld pris som landets bedste renovering

Det er flere år siden, der sidste var så mange indstillede til Renoverprisen. I år får renoveringer for små midler særlig opmærksomhed

Vi er nu kommet nærmere et svar på spørgsmål: Hvad er Danmarks bedste renovering?

Indstillingsperioden til Renoverprisen 2023 er således slut, og i år er 182 projekter blevet indstillet - det højeste antal indstillinger siden 2018.

Feltet af indstillede projekter spænder bredt fra en fyrtårnsrestaurering og transformationsprojekter af tidligere produktionsbygninger til sommerhusrenovering på Rømø.

– Årets indstillede projekter illustrerer bredden i renoveringsdisciplinen, hvor både små og store projekter på tværs af landet viser, hvordan renovering kan bygge bro mellem bygningens historie og nutidens behov, siger Susanne Borenhoff, adm. direktør i GI, en af parterne bag Renoverprisen, i en pressemeddelelse fra Renoverprisen.

Renoverprisen 2023 - Kriterier til de nominerede

De indstillede projektet bedømmes overordnet set ud fra følgende spørgsmål: Renoveringsprojekter påvirker klima, ressourcer og mennesker. Hvordan har man sikret, at projektets påvirkning bliver mindst mulig, og at resultatet for brugerne og omgivelserne bliver bedst muligt? 

Derudover vægtes følgende kriterier:

Bæredygtighed: Projektet har generelt fokus på bæredygtighed i alle faser og i selve løsningen, herunder især reduktion af CO2-emissioner og øvrige klimahensyn. Fra genanvendelige, miljørigtige og eventuelt genbrugte materialer i etableringsfasen til ressourceforbrug på byggepladsen og bygningens daglige drift. Der er generelt arbejdet med dokumentation af projektets aftryk på klima, miljø og jordens ressourcer.

Brugskvalitet og bidrag til omgivelserne: Projektet fungerer optimalt og vurderes positivt af brugerne. Samtidig gør projektet en forskel for de nære omgivelser ved at bidrage med sociale, arkitektoniske og oplevelsesmæssige kvaliteter. 

Udførelseskvalitet og værdiforøgelse: Håndværk, rådgivning og arkitektur i projektet er udført på et højt fagligt niveau. Løsningen har desuden givet et værdiløft – både for bygningen, for ejerne og for brugerne.  

Eksempelværdi: Projektet rummer et potentiale for at danne skole og udvikle renoveringsdisciplinen. Gennem de konkrete løsninger tjener det som eksempel og inspiration for andre – både i stor og lille skala. 

Samarbejde: I alle led af byggeprocessen har samarbejdet mellem bygherre, rådgivere, udførende, brugere og myndigheder været velfungerende og eksemplarisk.

Kilde; Renoverprisen

Nu feltet af 182 indstillede projekter indsnævres til en favoritliste, hvorfra et nomineringsudvalg vil nominere seks projekter til hovedprisen.

Særpris til innovative løsninger

Renoverprisen 2023 uddeles til et vellykket og gennemarbejdet renoveringsprojekt, hvor bæredygtighed, samarbejde og håndværksmæssig kvalitet formår at skabe værdi for brugere og omgivelser.

I år uddeles også en specialpris til en renovering, der har skabt forandringerfor begrænsede midler. Prisen retter sig mod projekter, der ikke nødvendigvis falder inden for hovedprisens vurderingskriterier, men hvor renoveringen alligevel skaber stor værdi gennem nytænkning og kreative løsninger.

– Renoverprisen ønsker at fremme og hylde gode renoveringer af alle størrelser. Mange renoveringsprojekter sker med relativt begrænsede midler, og derfor giver vi i år særlig opmærksomhed til dem, der formår at realisere projekterne ved at udnytte kreative løsninger i processen, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Frem mod midt juni vil Renoverprisens nomineringsudvalg indsnævre feltet til Favoritlistem og vurdere, hvilke indstillinger der skal nomineres til Renoverprisen 2023. Herefter offentliggøres de fire - seks udvalgte projekter, hvoraf et kåres som vinder af Renoverprisen 2023 til en prisfest i september.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078