23948sdkhjf

"Fremtidens typehus" – et eksperiment i Nyborg

Seks vidt forskellige typehuse skal bidrage til en undersøgelse af, hvordan boligen kan bidrage positivt i forhold til at nedbringe CO2-forbruget.
I foråret 2012 offentliggjorde Realdania Byg nyheden om opførelsen af et CO2-eksperimentarium for typehuse i Nyborg. Målet er at opføre seks typehuse, der hver på sin vis undersøger, hvordan boligen kan bidrage positivt i forhold til at nedbringe CO2 forbruget.

Det første hus forventes færdigt i 2013, herefter følger husene ét efter ét efterhånden, som de færdiggøres. Projektet afsluttes med opførelsen af det sjette hus, der samler erfaringerne fra de foregående fem, som fremtidens typehus.

- Samfundet er optaget af klimaforandringer og af at finde måder at mindske vores bidrag til dem på. Vores boliger står for markante dele af CO2-udledningen. Fra den måde, hvorpå vi bygger dem, bor i dem og passer dem. Der forskes på livet løs for at finde løsninger, og der er ikke nogen tvivl om, at det er et kompliceret regnestykke med mange, mange faktorer. Nu prøver vi at gøre det mere konkret. Med seks huse, der hver vil stille skarpt på og samle de bedste erfaringer, så vi samlet kan udvikle fremtidens typehus, der sætter et væsentligt lavere CO2-fodaftryk end i dag, siger administrerende direktør i Realdania Byg, Peter Cederfeld.

Husene
Det første hus i rækken er ”Upcycle House”. Hovedprojektfasen blev indledt i august 2012, og målet med projektet er at finde og udvikle processer, så skrald eller ubrugelige produkter kan omdannes og genanvendes til nye byggematerialer med en højere brugsværdi. Med andre ord skal der findes metoder, så vi – samlet set – forbruger mindre, når vi bygger huse.

Upcycle House bygges som et enfamiliehus på ca. 125-150 m2, og skal koste mindre end et tilsvarende typehus. Huset skal fremstå som et normalt parcelhus, appellere bredt i sin udformning og skal ikke udstråle 'genbrug'. Håbet er at kunne vise, at upcycle-tanken ikke kun er godt for CO2-balancen men også for arkitektur og pengepung, så klimahensyn og privat snusfornuft kan følges ad.

Lendager Arkitekter ved Anders Lendager, København, er valgt som arkitektrådgiver. Anders Lendager har beskæftiget sig indgående med CO2-problematikker i byggeriet – både i sit nuværende firma og tidligere som den ene af ejerne af arkitektfirmaet MAPT. Han stod bag COP15-pavillonen i Nordhavnen, som blev bygget af bla. containere, og har senest stået bag 'Bølgen', en avanceret træbygning på Oslo havn.

Med Realdania Bygs Upcycle House vil vi udtrykke upcycle-tankegangen i et helt almindeligt parcelhus. Så bliver den abstrakte ide pludselig meget mere konkret. Huset vil dog ikke signalere genbrug, det meste sker i det skjulte - for eksempel 'forsvinder' containerne ind i konstruktionerne, hvor de erstatter beton, stål eller træ. Det samme gælder en lang række af de andre ting, vi kigger på, men der vil da forhåbentlig også dukke nogle sjove, lidt anderledes materialer op, som de gulve af gamle champagnepropper, vi har set, forklarer Anders Lendager.

Det andet hus – ”Det Foranderlige Hus” – gik først på efteråret fra dispositionsforslag til projektforslag, mens ”Kvotehuset”, ”MiniCO2-huset” og de to ”Vedligeholdelsesfri Huse” alle er i programmeringsfasen. Første skridt er at finde bygherrerådgivere og arkitekter – først herefter skal der udfærdiges en disposition for hvert projekt.

Læs mere om husene og se billeder på www.realdaniabyg.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084