23948sdkhjf

Opstramning af solcelleregler

Når huset skal have en solcelleinstallation skal arbejdet primært udføres af en autoriserede elinstallatør eller virksomheder, der opfylder bestemte krav.
Skal man have et solcelleanlæg lovligt installeret på taget, så skal opgaven som hovedregel udføres af en autoriseret elinstallatør eller af virksomheder, der som erhverv producerer, reparerer og vedligeholder solcelleinstallationer og som samtidig kan installere solcellerne efter Stærkstrømsbekendtgørelsens specifikke krav.

Eneste undtagelse fra den regel, er, hvis solcelleanlægget udgør ét samlet produkt, hvor der foreligger en beskrivelse af montagen og sammenkoblingen. I de få tilfælde må ikke-elkyndige udføre arbejdet.

Ud over selve montagen og installationen af anlægget, så skal tilkoblingen af solcelleinstallationen i gruppetavlen (der hvor elmåler og fejlstrømsafbryder som hovedregel sidder) altid udføres af en autoriseret elinstallatør.

Det fremgår af Sikkerhedsmeddelelsen: ”Afgrænsning af elinstallatørlovens anvendelsesområde i relation til montage, sammenkobling og tilkobling af solcelleinstallationer”, som Sikkerhedsstyrelsen netop har udsendt.

’Samlesæt’ skal monteres af de autoriserede
I meddelelsen fra Sikkerhedsstyrelsen hedder det:

- Sammensættes en solcelleinstallation af en række forskellige produkter, hvor der ikke foreligger en samlet beskrivelse af montage og sammenkobling, er sammenkoblingen og montagen af den samlede solcelleinstallation forbeholdt autoriserede elinstallatører samt personer og virksomheder, der som erhverv producerer, reparerer og vedligeholder solcelleinstallationer. Dette følger af elinstallatørlovens § 3, stk. 2.”

Samtidig understreger Sikkerhedsstyrelsen i deres meddelelse, at det kun er solcelleanlæg, som udgør ét samlet produkt – og hvor der foreligger en beskrivelse af montagen og sammenkoblingen, som ikke er underlagt elinstallatørloven.

En opstramning
- Vi er glade for Sikkerhedsstyrelsens præcisering, og vi opfatter det som en klar opstramning i forhold til tidligere tiders fortolkning af reglerne. Solcellemarkedet er fortsat relativt nyt og præget af mange lykkeriddere, som ikke altid har den nødvendige elfaglige kunnen til at løse opgaven forsvarligt. Af hensyn til forbrugernes sikkerhed og en maksimal udnyttelse af solcelleanlæggenes ydeevne, er det en klar fordel for kunderne, at det fremover som hovedregel kun er autoriserede elinstallatører og særligt kompetente virksomheder, der må montere og samle solcelleanlæggene, siger teknisk chef i TEKNIQ, Christian Jarby.

Når anlægget er opsat og fast tilsluttet, må reparation og vedligeholdelse kun udføres af autoriserede elinstallatørvirksomheder samt af personer og virksomheder, der som erhverv producerer, reparerer og vedligeholder solcelleinstallationer.

En autoriseret elinstallatørvirksomhed kan lovligt tilkoble en solcelleinstallation, som virksomheden ikke selv har monteret eller sammenkoblet.

Endelig slår Sikkerhedsstyrelsen fast, at den autoriserede elinstallatør ikke påtager sig ansvaret for lovligheden af solcelleinstallationen ved at tilkoble denne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079