23948sdkhjf

Teknikentreprenører udfordres fra udlandet

Udenlandske installationsvirksomheder vil i stigende grad kæmpe med danske teknikentreprenører om ordrerne. Det var budskabet på et møde i specialforeningen Teknikentreprenøren.
Danske teknikentreprenører bør forberede sig på, at konkurrencen fra udenlandske installatører vil stige. Det var kernen i det budskab , som Henrik Frandsen, formand for Teknikentreprenøren, en specialforening under Tekniq, leverede ved et møde i foreningen den 7. november.

- Det danske installationsmarked er i forandring. Tidligere var det et udpræget hjemligt marked, hvor danske virksomheder udførte installationsarbejde på danske bygninger og anlæg i Danmark. Sådan er det ikke længere. Under opsvinget i 2005-2008 oplevede vi for første gang i den danske installationsbranches historie en betydelig rekruttering af udenlandsk arbejdskraft. Siden da har vi også set en række udenlandske virksomheder interessere sig for tekniske opgaver i Danmark. Især på de store anlægs- og byggeprojekter oplever vi konkurrencen udefra. Opførelse af de nye supersygehuse og bygning af Femern Bælt-forbindelsen er blot nogle af de projekter, som har vækket interessen hos vores internationale konkurrenter, sagde Henrik Frandsen ifølge fagbladet Dansk VVS.

Risiko for tab af danske arbejdspladser
Formanden tilføjede, at installationsbranchen altid har været præget af konkurrence. De udenlandske konkurrenter bør dog få danske virksomheder til at foretage nye overvejelser:

- Men en væsentlig strategisk udfordring for alle virksomheder i hård konkurrence er at kende egne styrker og svagheder i forhold til nye konkurrenter – ikke mindst i forhold til omkostningsstrukturen. Og når vi ser på den i Teknikentreprenøren, er det ingen hemmelighed, at vores konkurrencesituation er meget vanskelig. Det gør det vanskeligt at holde arbejdspladserne på danske hænder, sagde Henrik Frandsen ifølge Dansk VVS.

Udfordret på omkostningerne
På mødet kom man også omkring de vilkår, udenlandske virksomheder stilles overfor, når de opererer i Danmark. Det indebærer blandt andet, at de skal overholde overenskomst. Ifølge underdirektør i Tekniq, Thorkild Bang, kan de udenlandske installationsvirksomheder dog godt betale en lavere løn end man generelt ser i danske virksomheder og samtidig overholde overenskomst.

Derudover vil de danske virksomheder blandt andet også blive mødt med krav om akkordarbejde. Hermed kan opstå situationer hvor flere grupper arbejder for at opnå hver deres optimale akkord uden hensyn til andre grupper på opgaven.

- Her vil en udenlandsk virksomhed alt andet lige – selv om den er overenskomstdækket – slippe for akkordkravet, idet de ansatte ikke kender de danske prislister, men hellere vil gå efter en samlet bonus for hele projektet. Det var blandt andet tilfældet ved Jysk’s højlager, hvor Blik & Rørarbejderforbundet tabte en voldgiftssag til en tysk vvs-entreprenør, fortalte Thorkild Bang på mødet.

Ovenstående er baseret på artiklen ’Udenlandske konkurrenter presser teknikentreprenørerne’, som er skrevet af Michael Rask Pedersen .
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079