23948sdkhjf

Solcelleaftale: Forvirring omkring vilkår for boligforeninger

Blev vilkårene for boligforeninger reelt forværret med den nye aftale? Energistyrelsen, Energitjenesten og Energinet.dk ser ud til at have divergerende svar på det spørgsmål.
Ifølge Ingeniøren er der i forbindelse med et solcelleprojekt i boligforeningen Øbro 95 opstået tvivl om, hvorvidt den nylige revidering af afregningsreglerne for solcellestrøm reelt også er en fordel for boligforeningen – sådan som det var intentionen – eller om virkeligheden er den stik modsatte.

Bestyrelsesmedlem i boligforeningen Øbro 95, Steen Hartvig, kan således overfor Ingeniøren fortælle, at den nye solcelleaftale har sat ejendommens store solcelleprojekt i stå. Aftalen fratager nemlig boligforeninger muligheden for at nettoafregne ejendommens fællesforbrug sammen med beboernes privatforbrug. Det fremgår af en lovbemærkning fra Energistyrelsen til et af høringssvarene til Folketinget i forbindelse med 1. behandlingen af forslaget. Det skriver Ingeniøren.

Med en timebaseret nettomålerordning går boligforeningen således glip af en stor afgiftsfritagelse for køb af strøm fra elnettet. Ejendommens fællesforbrug af strøm foregår nemlig primært om aftenen, hvor solen ikke skinner, og hvor foreningen skal købe el tilbage fra nettet. Og hvis Energistyrelsens lovbemærkning til høringssvaret ellers er korrekt, kan beboerne ikke nyde godt af foreningens solcellestrøm til privatforbrug i dagtimerne, hvor den produceres og der er penge at spare, fordi ejendommen ikke må afregne fællesforbrug sammen med beboernes privatforbrug.

Afklaring i løbet af nogle dage
Problematikken omkring Øbro 95 og solcelleaftalens reelle konsekvens for boligforeninger har fået Ingeniøren til at kontakte både Energinet.dk og Energitjenesten, og herfra er svaret umiddelbart en helt anden, end den lovfortolkning Energistyrelsen er kommet med i forbindelse med høringssvaret.

De to instanser oplyser således overfor Ingeniøren, at man godt kan nettoafregne beboernes privatforbrug gennem et fælles solcelleanlæg. Dermed er forvirringen ved at være total.

Ingeniøren har nu rettet henvendelse til Energistyrelsen i et forsøg på at få klarhed omkring afregningsreglerne for solcelleanlæg i boligforeninger. Herfra er meldingen til Ingeniøren, at der kommer svar i løber af nogle dage.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094