23948sdkhjf

Ny VE-godkendelsesordning ventes snart på plads

Energistyrelsen har sendt udkastet til den nye VE-godkendelsesordning i høring, og forventningen er, at ordningen træder i kraft i begyndelsen af 2013.
VE-montørvirksomhed, VE-installatørvirksomhed, VE-uddannet medarbejder og udførende medarbejder er fire nye begreber, som mange af Tekniqs medlemmer skal lære at kende og bruge i deres markedsføring.

Energistyrelsen har sendt udkastet til den nye VE-godkendelsesordning i høring, og forventningen er, at ordningen træder i kraft i begyndelsen af 2013.

I udkastet lægges der op til, at ordningen bliver frivillig de første tre år, hvorefter Energistyrelsen vil evaluere ordningen og tage stilling til, om den skal være lovligtig. Den udmelding adskiller sig fra den oprindelige, hvor der var lagt op til, at ordningen skulle være frivillig i 2013 men lovpligtig fra 2014.

- Tekniq havde naturligvis håbet på, at ordningen ville blive lovpligtig fra 2014, og det har Tekniq derfor påpeget i høringssvaret til Energistyrelsen. Ved at gøre ordningen lovpligtig understreger man over for både virksomheder og forbrugere, at det er en teknisk svær opgave at installere vedvarende energiløsninger, og at de opgaver derfor kræver særligt fagligt kompetente virksomheder, siger afdelingschef for teknisk afdeling i Tekniq Christian Jarby.

Godkendelsesordning tydeliggør inkompetence
Han forventer dog, at den nye frivillige godkendelsesordning vil få forbrugeren til at vælge mere kritisk mellem virksomhederne, når han skal have installeret en biomassekedel, solceller, solvarme eller en varmepumpe.

- Markedet for vedvarende energi er kendetegnet ved, at det er et forholdsvist nyt marked, som har været lidt af en gråzone i forhold til, hvilke virksomheder der må håndtere hvilke opgaver. Ikke mindst har forbrugerne ikke haft en rettesnor at gå efter, siger Christian Jarby og fortsætter:

- Med godkendelsesordningen bliver det tydeligt, hvilke virksomheder der er seriøse og velkvalificerede, og hvem der ikke nødvendigvis er. På den måde er det blevet lettere for forbrugeren at vælge den virksomhed, som sikrer, at løsningen kommer til at fungere optimalt. Det er en fordel for alle, idet der forhåbentlig vil være færre eksempler på personer, der for eksempel slet ikke har fået gavn af deres nye varmepumpe, fordi den er helt forkert dimensioneret, ikke passer til husets varmesystem eller lignende.

Store krav til VE-godkendelse
I udkastet lægger Energistyrelsen konkret op til, at virksomheder kan blive godkendt VE-montørvirksomhed eller VE-installatørvirksomhed. En VE-installationsvirksomhed må både montere og installere alle løsninger, mens VE-montørvirksomheder ikke må udføre autorisationsbelagt arbejde.

For at blive godkendt som VE-installationsvirksomhed er det et krav, at virksomheden i forvejen er autoriseret. Herudover kræver en godkendelse som både VE-montørvirksomhed og VE-installatørvirksomhed, at virksomheden har et godkendt kvalitetssikringssystem, ligesom medarbejderne skal have gennemført relevant uddannelse. En VE-godkendt virksomheds medarbejdere kan benævnes med to titler. VE-uddannet medarbejder og udførende medarbejder.

En VE-uddannet medarbejder har særlige kompetencer inden for dimensionering og montering, og det er et krav, at denne medarbejder har kompetencer på minimum niveau 5 i den danske kvalifikationsramme for livslang uddannelse. Det kan for eksempel være en el- eller vvs-installatør eller en bygningskonstruktør.

- Desuden skal en VE-uddannet medarbejder have en særlig uddannelse inden for den relevante teknologi og bestå en prøve. Det er et vigtigt signal om, at vedvarende energiløsninger kun bør installeres af fagligt kompetente virksomheder, siger Christian Jarby.

Der er ikke krav om, at en udførende medarbejder skal bestå prøver eller lignende, men det er en del af udkastet, at en udførende medarbejder skal have de nødvendige kompetencer og have modtaget den nødvendige instruktion.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094