23948sdkhjf

Milliarder at hente i bygge­branchen

Produktivitetsvæksten i danske virksomheder er generelt dårligere end hos konkurrenterne i udlandet. I byggebranchen er produktiviteten særligt udfordret.
2013 står i produktivitetens tegn i DI. I den forgangne uge holdt DI’s produktivitetspanel med topledere fra 21 danske virksomheder og DI’s adm. direktør, Karsten Dybvad, årets første møde. I særlig fokus var to punkter, konkurrence og erhvervsstruktur, som panelet i forbindelse med næste møde til april vil komme med forslag til forbedringer af.

Halter på produktivitetsudvikling
Under erhvervsstruktur ligger blandt andet forskelle i produktivitet fra branche til branche. Til den ende har DI udarbejdet analyser, som viser, at nogle brancher har været bedre til at forbedre produktiviteten end andre, og byggebranchen er et eksempel på en af de brancher, der har haft en dårlig produktivitetsudvikling i de sidste tyve år.

- Byggeriet har nogle meget konkrete udfordringer, som betyder, at det er en af de brancher, der halter på produktivitetsforbedringerne. F.eks. er det en af de brancher, hvor konkurrencen ikke er så god, som den kunne være. Blandt andet fordi det er svært for udenlandske firmaer at etablere sig i Danmark, fordi det er et relativt lille ­marked med særstandarder og regulativer på en række områder, siger professor med speciale i Konkurrencepolitik og industriøkonomi ved CBS Peter Møllgaard.

Mere til og fra udlandet
Branchefællesskabet DI Byg lægger selv vægt på især to parametre, der kan forbedre branchens produktivitet. Den første drejer sig om nationale særregler, der gør det svært for danske producenter at udvikle produkter til udenlandske markeder og tilsvarende gør det svært for udenlandske producenter at etablere sig på det danske marked.

- Nationale særregler sætter konkurrencen ud af kraft for alle aktører. Først og fremmest vanskeliggøres import af byggevarer, men det giver også problemer for danske producenter af byggevarer, som kan blive pålagt ekstra omkostninger, når de skal dokumentere, at ­deres produkter lever op til standarderne i Danmark og i andre lande, siger branchedirektør Elly Kjems Hove, DI Byg.

Læs mere i DI Business

Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141