23948sdkhjf

Markant arkitektur sætter nye standarder

Egmont Højskolen har afsluttet byggeriet af det, der kaldes ”Danmarks mest tilgængelige vandtrænings- og rehabiliteringscenter”. Projektet til 135 mio. kr. indvies torsdag.
- Nogle ville sige, at dette projekt har været undervejs i 50 år, men først for ca. ti år siden kom der rigtigt skub i planerne. For skolen skulle først have tidssvarende elevværelser og undervisningslokaler. Med det nye byggeri får skolen et kæmpeløft til styrkelse af undervisningstilbuddet – og til samvær i fritiden.

Det siger formand Sonja Mikkelsen fra Egmont Højskolen, der torsdag i denne uge åbner for sluserne til et nyt vandtrænings- og rehabiliteringscenter. ”Vandhalla”, som centret er døbt, er tegnet af Cubo Arkitekter og vil sætte en ny standard for aktive tilbud til personer med handicap.

- Flere formænd og forstandere før os har ønsket et svømmebassin på Egmont Højskolen. Helt tilbage i 1961 var det på tegnebrættet, men blev sparet væk. Ikke mindre end fire seriøse forslag har gennem årene været tæt på realisering. Men først i 2006-08 lykkedes det at få enderne til at nå sammen – takket være flotte fondsdonationer, fortsætter Sonja Mikkelsen.

Aktiviteterne
Omdrejningspunktet i Vandhalla er kombinationen af et 25 meter svømmebassin med konkurrencefaciliteter og et cirkulært varmtvandsbassin med en unik hæve-sænkebund til vandgymnastik i varierede højder. Hovedattraktionen er en 90 meter lang vandrutsjebane. Det er Danmarks første og hidtil eneste vandrutsjebane tilgængelig for personer med forskellige bevægelseshandicap.

- I badestol tager du elevatoren op i Vandhallas spids, parkerer stolen og liftes ind i rutsjebanen. Men det gav os udfordringer at få start og landing til at fungere, så alle badende kan føle sig trygge, og vi undgår lang kø, forklarer højskolens forstander Ole Lauth. Rutsjebanen skal bruges til at træne balanceevnen og øge kropsbevidstheden hos højskolens elever og kursister.

Vandhalla består også af en multifunktionel hal, der er indrettet så fleksibel, at den kan bruges til mange forskellige idrætsgrene og hurtigt omstilles til kulturelle aktiviteter. I kraft af fire kæmpe flytbare vægge kan hallen indrettes til arrangementer af forskellige størrelser.

Væggene kan omkredse en hydraulisk scene på 60 m2 integreret i gulvet. Scenen er samtidig en kæmpe boks, der kan bruges til opbevaring af hundredvis af stole og borde. Til kulturelle arrangementer kan scenen indstilles fra 0 til 1,2 meter over gulvet. En fleksibel rampe til kørestolsbrugere følger med i højden.

Hallen og bassinerne er bundet sammen af et træningsrum, der er spækket til med træningsmaskiner. Her har eleverne og kursister mulighed for holdtræning, individuel motion eller at træne sammen med en hjælper. Et stort løbebånd er kombineret med en vidtrækkende loftlift.

Vandhalla er ikke alene for Egmont Højskolens elever og kursister, men også for gæster i Hou Søsportcentret, lokalbefolkningen og andre der har lyst til at bruge disse geniale faciliteter.

FAKTA
Projektet er realiseret i partnerskab med Realdania, der har støttet byggeriet med 60 mio. kr. og rådgivning i hele byggeprocessen. En række andre fonde har ligeledes velvilligt støttet projektet. Staten har støttet projektet over satspuljen, og både Region Midtjylland og Odder Kommune har bidraget til realiseringen.

Bygherrerådgiver: Rambøll Danmarks A/S og Søren Jensen A/S

Totalrådgiver og arkitekt: Cubo Arkitekter A/S

Teknikerhold: Force 4 Architects, Gruppen for By- og Landskabsplanlægning, og Hundsbæk & Henriksen

Entreprenører: NCC Construction Danmark A/S, MT Højgaard A/S, A/S Henning Lund, Vicotec-Kirkebjerg, DP Ventilation, Rand & Andersen, FP Aluglas, Scan Water A/S, Dansk Varmepumpe Industri A/S, LML Sport ApS

Ved indvielsen på torsdag bliver det regionsrådsformand Bent Hansen fra Region Midt, der klipper snoren til Vandhalla. Han suppleres af taler fra Odder Kommune, Danske Handicaporganisationer og involverede fonde. Lørdag den 2. marts er der åbent hus for offentligheden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078