23948sdkhjf

Nye muligheder for varmepumper og elvarme

Finansloven for 2013 ser ud til at have gjort varmepumper mere fordelagtige, ligesom det bliver billigere at have elvarme i form af el-radiatorer eller - netop - varmepumper.
Boligejere med et parcelhus på 130 m² kan se frem til en besparelse på varmeregningen i 2013 sammenlignet med sidste år. Er der el-radiatorer i huset er besparelsen på 7.000 kr., og i huse med varmepumpe er besparelsen på ca. 2.500 kr. Det skyldes, at regeringen i finansloven for 2013 vedtog at nedsætte elvarmeafgiften med 42 procent. Det fremgår af den pressemeddelelse fra bolius.dk.

- Den nye lovgivning er meget fornuftig, fordi man får flyttet en del af forbruget over på elbaseret varme. Og den underbygger, at man vil udfase oliefyret, siger Morten K. Mathiasen, ansvarlig fagekspert på energiområdet hos Bolius Boligejernes Videncenter.

At energiafgiften er nedsat betyder, at elvarme nu koster 1,68 kr. pr. kWh mod tidligere ca. 2,05 kr. pr. kWh.

- Man regner et standardhus som værende 130 m² med et varmeforbrug på 18.200 kWh om året. De nye regler betyder derfor, at husejere kan spare 18 procent på elregningen – hvilket vil sige næsten 7.000 kr., siger Johan Lorentzen, energikonsulent i Energitjenesten, til bolius.dk.

Nye fordele ved varmepumper
Den nye lovgivning har også gjort det mere fordelagtigt at få en varmepumpe – fx jordvarme eller en luft til luft-varmepumpe.

- En varmepumpe giver typisk 3 kWh varme for hver 1 kWh, den bruger, og derfor kan man groft sagt dividere elprisen med 3, når man installerer en varmepumpe. Og når prisen for el nu er 1,68 kr. pr. kWh, så bliver prisen for varme fra en varmepumpe faktisk kun 56 øre pr. kWh.

- Sammenligner man med olie, som lige nu koster 1,50 kr. pr. kWh, hvis fyret udnytter olien med 80 procent, er besparelsen ved en varmepumpe så stor, at investeringen i den tjenes ind på kort tid, siger Johan Lorentzen.

Boligejere bør dog ikke ukritisk installere en varmepumpe, da regnestykket for, hvor godt det kan betale sig, afhænger meget huset den installeres i. Det kræver således en vurdering af husets isoleringsgrad og radiatorernes evne til at afgive tilstrækkelig varme ved de lavere temperaturer, som varmepumper til centralvarme arbejder bedst med.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094