23948sdkhjf

Unge arkitekter skal udvikle Aalborg og København

Vestbyen i Aalborg og Vesterbro i København er de to danske projekter i Europan 12. Konkurrencen for arkitekter under 40 år er netop udskrevet under temaet ”The Adaptable City”.
Europa oplever i disse år, at byernes udvikling i stigende grad afhænger af fremsynede og bæredygtige udviklingsstrategier. Det gælder i forhold til at skabe en miljømæssig, social og økonomisk bæredygtig fremtid.

På tværs af Europas landegrænser stilles de samme spørgsmål:

• Hvordan kan europæiske byer bruge eksisterende byområder og bygninger på en smartere måde?
• Hvilke strategier kan tranformere, genbruge og bevare et byområde eller en bygning?
• Hvordan kan disse strategier bidrage til løsning af klimaudfordringer, sociale problemstillinger og ny aktivitet i byerne?

Derfor fokuserer Europan 12 på at belyse, hvordan Europas byer kan tilpasses nye økonomiske realiteter og samtidig skabe bæredygtige bysamfund. I konkurrencen deltager 17 europæiske lande med mere end 50 forskellige konkurrencegrunde. I konkurrencen har unge arkitekter, planlæggere, landskabsarkitekter mfl. under 40 år mulighed for at bidrage med idéforslag og løsninger på nye bo- og livsformer og på den måde give deres bud på fremtidens udvikling.

Fra Danmark deltager i år Aalborg Kommune og Københavns Kommune. De to konkurrencegrunde er skalamæssigt meget forskellige og henvender sig derfor til forskellige grupper af arkitekter, planlæggere og landskabsarkitekter.

Fra nedslidt til bæredygtig bydel
Vestbyen i Aalborg har ikke udviklet sig ret meget de sidste mange år, og bydelen fremstår i dag flere steder nedslidt og umoderne. Dette på trods af dens nære tilknytning til de centrale byområder, der er i en rivende udvikling, og de rekreative fjordområder, som er et stort aktiv for bydelen. Der eksisterer en lang række uudnyttede potentialer, og nye større byudviklingsmuligheder er på vej; etablering af en letbane, byområder der frigives til nye funktioner, fjordområder der renoveres og omdannes, og boligområder der opgraderes til højere kvalitet og standard.

Ved at deltage i Europan 12 konkurrencen ønsker Aalborg Kommune forslag til, hvordan man skaber en fælles identitet og en strategi for Vestbyens fremtidige udvikling. Der ønskes gode bud på, hvordan bydelen kan ændre sin profil og sin identitet fra at være en lidt nedslidt, konservativ bydel, til at blive et moderne og bæredygtigt kvarter i Aalborg. De unge arkitekter får her mulighed for at give et forslag til en overordnet strategi, der kan aktivere en større omdannelse af hele bydelen. Der er frie rammer i forhold til, hvordan og hvor den fremtidige udvikling i Vestbyen skal kickstartes, og i hvilken rækkefølge de forskellige indsatser skal udføres.


Hvad kan vi dele?
Under overskriften ‘Hvad kan vi dele?’ lancerer Københavns Kommune konkurrencegrunden på Vesterbro. Her får deltagerne mulighed for at bidrage med forslag til en karrébygning på Vesterbro nær Dybbølsbro samt de tilstødende gård-, gade- og byrum. Byen skal fortættes og samtidig skal bygningerne energioptimeres og tilpasses en moderne levevis. Omdannelsen skal ske med respekt for områdets eksisterende arkitektur og diversiteten i befolkningssammensætningen – en svær udfordring, som mange europæiske byer kæmper med i disse år.

Københavns Kommune ønsker forslag til, hvordan man løser udfordringerne med at energirenovere og klimatilpasse eksisterende boligkvarterer med respekt for arkitektur og egenart. De unge arkitekter har mulighed for at påvirke og anvise løsninger til bedre udnyttelse af den eksisterende bygningsmasse. De kan komme med løsninger på alle niveauer fra den enkelte boligenhed til hele bygningen og hele nærområdet. Området udsættes oftere end før i tiden for oversvømmelse. Derfor kræver området en opdatering med hensyn til klimatilpasning samt udformning af de tilhørende gårdarealer og tilstødende byrum. Opgaven for de unge deltagere er at komme med deres bud på, hvordan byen og dens bygninger kan deles på andre måder, og på hvordan nye alliancer mellem byens gaderum, ressourcer og bygninger kan skabes.

Konkurrencebetingelser
Konkurrencen lanceres d. 18. marts 2013 og deadline for aflevering af forslag er d. 28. juni 2013.

Præmiesum: 1. præmien er 12.000 EUR og 2. præmien er 6.000 EUR.

Der afholdes "Åben Site seeing" den 4. april kl. 10.00 på Yrsas Plads på Vesterbro i København og den 5. april kl. 11.00 i Haraldslund, Kastetvej 83 i Aalborg.

Der er tale om åbne konkurrencer for teams bestående af en arkitekt i samarbejde med (eller alene) professionelle aktører i andre eller samme faggruppe. Teamet kan inkludere studenter, men disse vil ikke blive betragtet som ’co-authors’ på projektet

Deltagergebyr er 150 EUR per team.

Læs mere om Europan 12 på www.dac.dk/europan
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14