23948sdkhjf

Hospital pumper forbruget i bund

Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler har tænker og handler energibevidst. Med nye A-mærkede pumper fra Smedegaard er strømforbruget nedbragt betragteligt.
I samarbejde med pumpeproducenten Smedegaard A/S, som er hospitalets mangeårige samarbejdspartner på pumpeområdet, udfases nu de sidste af de gamle, mere klodsede og forslugne B-mærkede pumper.

Det er en gradvis proces, der nødvendigvis må tage højde for de lokale forhold i forskellige dele af hospitalets bygningsmasse, og de forskellige forbrugsmønstre.

Uden pumper ingen drift
Pumper til at fordele varme og vand er en ikke så synlig, men til gengæld fuldstændig central medspiller i hospitalets drift. Uden de avancerede pumper ville dampen fra kraftværker, ikke kunne bringes ned i tryk og fordeles til hospitalets mange radiatorer, hverken koldt eller varmt brugsvand ville nå frem til forbrugerne, og uden pumper ville ventilationsanlæg ikke fungere.

Med hospitalets mange, historisk
Nøgletal - Bispebjerg Hospitals forbrug
Til Bispebjerg matrikels ca. 50 bygninger anvendes årligt cirka:
- 100.000 m3 vand
- 14 mio. kilowatt-timer til alt fra kaffemaskiner til MR-scannere
- 52.000 m3 damp fra kraftværker (til varme og til vaskeriet)
betingede knopskydninger, er der indtil videre behov for mange individuelt udformede tekniske løsninger. Faktisk ligger gevinsten netop i de omhyggeligt tilpassede systemløsninger.

Skærpede krav
FM Ejendomme har formuleret en række krav og ønsker til en ny generation af pumper:
- Pumperne skal være energibesparende
- De skal have øget livslængde og maksimal driftssikkerhed
- Pumperne skal være enkle at betjene
- De skal have en forbedret ergonomi, med alle væsentlige funktioner let tilgængelige
- Antallet af forskellige pumpetyper skal nedbringes
- Prisen skal kunne holdes på samme niveau som for forrige generation af pumper

Skærer en tredjedel
I tæt samarbejde mellem FM Ejendomme og Smedegaard a/s er det lykkedes at nedbringe forbruget med rundt regnet en tredjedel, i forhold til den foregående generation af pumper.

Som de forædlede produkter, som pumper i forvejen er, kan en så stor besparelse kun komme på tale, fordi pumpen er optimalt tilpasset sin opgave det pågældende sted i huset. Det betyder, at FM Ejendomme også skelner til pumpens samlede levetidsomkostninger, og ikke kun ensidigt på energiforbrug.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094