23948sdkhjf

Nordjysk vækst i installationsbranchen på 9,7 procent

Omsætningen i installationsbranchen i Region Nordjylland steg med 9,7 procent fra 2011 til 2012 og udgjorde samlet 4,9 milliarder kroner.
Stigningen dækker over en pæn fremgang i elbranchen på 16,1 procent og 0,4 procent i vvs-branchen. Tallene er lavet på baggrund af den netop offentliggjorte Markedsstatistik 2013 fra TEKNIQ Installatørernes Organisation.

Region Nordjylland har den største procentmæssige fremgang fra 2011 til 2012 sammenlignet med de øvrige regioner.

De positive tendenser skyldes en høj aktivitet inden for sygehusbyggeri, offentligt nybyggeri, store renoveringsopgaver i den almene boligsektor og en generel stigning inden for service, reparation og vedligeholdelse. På el-siden er omsætningen især steget på grund af den eksplosive vækst i antallet af solcelleanlæg.

– Men nu står vi i en situation, hvor det private solcellemarked er faldet markant, og branchen derfor kun har de offentlige initiativer at støtte sig op af, mens vi venter på, at investeringslysten blandt de private og i industrien vender tilbage, siger Per Møller Christensen, der er formand for TEKNIQ-råd Nordjylland.

Afhængig af politiske initiativer
Det er derfor afgørende for omsætningen i installationsbranchen, at politikerne bliver enige om betingelserne i Vækstplan DK hurtigst muligt. Virksomhederne er truet af risikoen for røde tal på bundlinjen, fordi omsætningen fortsat bliver holdt oppe af offentlige investeringer.

– Det er helt afgørende for, hvordan 2013 og 2014 udvikler sig, at vi får vedtaget Vækstplan DK med en markant sænkning af afgiftsniveauet for erhvervslivet, med fremrykning af offentlige investeringer og med yderligere fire milliarder kroner til renovering af det almene byggeri. Det private marked, industrien og erhvervsvirksomhederne i Region Nordjylland er stadig tilbageholdne, så derfor er installationsbranchen afhængig af de politiske initiativer, hvis omsætningen skal holdes på et fornuftigt niveau, så vi undgår konkurser og fyringer, siger Per Møller Christensen.

På landsplan er omsætningen i branchen steget med 4,1 procent hvilket svarer til 1,8 milliarder kroner. Den samlede omsætning i installationsbranchen er på 44,9 milliarder kroner.

Trods den pæne fremgang fra 2011 til 2012 ligger den samlede omsætning i installationsbranchen 15,9 procent under niveauet fra rekordåret 2008, hvor branchen nåede en samlet omsætning på 53,4 milliarder kroner.

Nulvækst i 2013
I 2013 forventer TEKNIQ nulvækst i installationsbranchen i forhold til 2012, og Per Møller Christensen forudser også, at det vil være tilfældet i Region Nordjylland. Det skyldes flere modsatrettede tendenser.

– På plussiden har vi Vækstplan DK med genoprettelsen af BoligJobordningen og øgede offentlige investeringer i nybyggeri og renovering af almennyttige boliger samt offentlige bygninger, som vil have stor betydning for aktiviteten i Region Nordjylland. Herudover forventer jeg en stigning i antallet af opgaver inden for energiområdet, siger Per Møller Christensen og fortsætter:

– Til gengæld vil branchen blive ramt af forringelserne af rammebetingelserne for solcelleejere, ligesom de private forbrugere, erhvervslivet og industrien vil holde igen på grund af den usikre samfundsøkonomi, vurderer Per Møller Christensen.

Han påpeger derfor, at politikerne bør fastholde fokus på de offentlige byggerier, men at politikerne også bør fokusere på at stimulere de private forbrugeres investeringslyst.

Stigning fra 2014
Per Møller Christensen vurderer, at omsætningen i Region Nordjylland vil stige fra 2014. Det skyldes især store anlægsprojekter, sygehusbyggeri, elektrificering af jernbanenettet og udbygning af fjernvarmenettet.

Konkret forventer TEKNIQ, at omsætningen på landsplan i 2014 stiger med 1,3 milliarder kroner til samlet 46,2 milliarder kroner, ligesom beskæftigelsen forventes at stige med 1.200 personer til samlet 41.200 beskæftigede i installationsbranchen.

– Der er ingen grund til at tro andet, end at Region Nordjylland vil få en andel af den samlede vækst. Især for de virksomheder der har del i sygehusbyggerier, renoveringsopgaver og elektrificeringen af jernbanenettet, siger Per Møller Christensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125