23948sdkhjf
Del siden
Tilbydes

Søvn

Udløber
1. januar 2030

Søvnen har stor betydning for vores sundhed og trivsel, og derfor er der rigtig god grund til at se søvnen som en del af arbejdsmiljøet.
CRECEA rådgiver medarbejdere med natarbejde om, hvordan de bedst kan optimere deres søvn og dermed trives med natarbejde, og CRECEA rådgiver virksomheder om, hvordan søvnen også har indflydelse på det psykiske arbejdsmiljø og fx på muligheden for at udvikle og helbrede stress.

”At sove er bestemt ikke spild af tid, for der sker rigtig meget, når vi sover”, siger CRECEAs læge med speciale i arbejdsmedicin, Jens Brandt. Søvnen er vigtig for vores indlæring, for vores psyke og for vores restituering. I starten af natten i den dybe søvn genopbygges vores muskler, og om morgenen i drømmesøvnen restituerer hjernens tankevirksomhed, og vi får styr på følelser og tanker.
Generelt kan man sige, at hvis man sover bedre, er der mindre risiko for sygdomme som diabetes, hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, Alzheimer/ demens, immunapparat, og vores trivsel og humør bliver påvirket positivt.
Derfor er der rigtig god grund til at optimere vores søvn, og 8 timers søvn er bestemt ikke for meget for nogen, mens det er rigeligt for andre. Derfor er Jens Brandts allerbedste råd, at man skal indrette sin søvn, så man når at sove, til man vågner af sig selv og ikke af vækkeuret.

Nattesøvn er væsentlig for din sundhed og for at forebygge bl.a stress.
Søvn er en overset ”fitness faktor”, og god søvn har stor betydning for helbredet. Alligevel gør de færreste noget aktivt for at forbedre deres søvn, hvis de sover dårligt.
Her får du lidt viden om søvn – og ikke mindst nogle gode råd til, hvordan du kan forbedre din søvn.

Hvad gør søvnen for vores sundhed?
Når vi sover, genopbygges kroppen, samtidig med at hjernen lader op til nye udfordringer. God og rigelig søvn forebygger demens, og den mindsker risikoen for hjertesygdomme. Gode søvnvaner ser også ud til at styre sukkerstofskiftet bedre, så man har mindre tendens til at blive overvægtig og fed.
Det er også under søvnen, at kroppen restituerer, og musklerne genopbygges, så vi er klar til nye udfordringer. Helt ny forskning tyder også på, at søvnhormonet melatonin øger knogleopbygningen og forebygger knogleskørhed.

Sover du godt?
De færreste mennesker ved, at det er naturligt at vågne 20-25 gange i løbet af en nat. Som regel sover man igen i løbet af et halvt minut. Selv om man har været vågen, har man altså ikke sovet dårligt. Det er meget almindeligt at være vågen i en længere periode midt på natten, uden at det er et problem. Når du skal vurdere, om du sover godt og tilstrækkeligt, skal du se på, om:
• Du vågner udhvilet om morgenen
• Du sover om natten, når kroppen rent fysisk sover
• Du har let ved at falde i søvn – eller du har gode strategier for at falde i søvn
• Du sover 6-8 timer om natten
Det vigtigste mål for, om du har god og tilstrækkelig søvn, er, at du vågner udhvilet og ikke lider af søvntrang i løbet af dagen.

Hvornår sover vi dårligt?
Vi kan alle sammen sove dårligt i en eller flere nætter, uden at det bliver til et problem. Når vi af den ene eller anden grund har sovet dårligt, kompenserer kroppen ved, at vi sover længere og mere intensivt i de følgende nætter. Det er først, når vi mange dage i træk vågner trætte om morgenen uden at være udhvilede, samtidig med at vi er søvnige og trætte hele dagen, at det er blevet et problem.

Sådan kan du tjekke din egen søvn:
Søvnløshed kan være selvforstærkende. De, der bekymrer sig om, at de ligger vågne om natten, har sværere ved at sove, og på den måde kan bekymring for den manglende søvn i sig selv føre til søvnløshed.
Der er to måder at håndtere manglende søvn:
1. Man kan ignorere det, og afvente at søvnen normaliseres
2. Man kan monitere sin søvn med en søvn app til en smartphone, som overvåger søvnen. Så kan man hver morgen se, hvor godt man har sovet
Viser det sig, at du virkelig sover dårligt, kan du gennemgå de faktorer, der ødelægger søvnen og gøre noget ved dem.

Gode råd: sådan kan du sove bedre
Hav faste døgnrytmer for søvn – altså nogenlunde faste sovetidspunkter
Planlæg sovetiderne så du vågner udhvilet efter en nattesøvn - du skal nok i seng lidt tidligere, end du plejer
Fjern tv, ipad og smartphone fra soveværelset
Drik ikke kaffe eller andre ting med centralstimulerende stoffer som koffein, inden du skal sove
Undgå lyskilder i soveværelset og på toilettet, som indeholder blåt lys. Gå i stedet efter glødelampe eller halogen glødelampe - gerne med lysdæmpning.

CRECEA arbejder også med søvn i bl.a. natundersøgelser og stresshåndtering.

CRECEA A/S
Kongsvang Allé 25
8000 Aarhus C
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK62357711
P nummer: 1002151684

Send til en kollega

0.049