23948sdkhjf

Sætteløg og sættehvidløg: Sådan dyrker du dine egne nordjyske grøntsager

Nordjylland er kendt for sin smukke natur og rige kultur, men vidste du, at regionen også er et fantastisk sted at dyrke dine egne grøntsager? Her kan du finde et væld af nordjyske grøntsager, der er perfekte til at dyrke i din egen have eller altan.

Sætteløg og sættehvidløg er begge nemme at dyrke og har en fantastisk smag, der passer perfekt til alverdens retter. Sætteløg kan bruges i mange forskellige retter, herunder supper, gryderetter og salater, mens sættehvidløg tilføjer en dejlig aroma til dine måltider. Men hvad er forskellen egentligt mellem sætteløg og sættehvidløg?

Forskellen mellem sætteløg og sættehvidløg

Sætteløg og sættehvidløg er to forskellige typer af planter, der bruges til at dyrke løg og hvidløg i haven. Forskellen mellem dem ligger primært i deres botaniske egenskaber og dyrkningsmetoder.

Sætteløg refererer til en række forskellige løgplanter, såsom almindelige løg, rødløg, skalotteløg osv. Disse løg er normalt plantet om foråret for at vokse og modne i løbet af sommeren. De danner en tæt rodklump, hvorfra nye løg udvikler sig. Sætteløg er kendt for deres milde og søde smag og bruges ofte i forskellige retter som salater, supper og saucer.

På den anden side er sættehvidløg specifikt hvidløgsplanter. Disse hvidløgsplanter bruges til at producere hvidløgsfeddene, som vi normalt bruger i madlavning. Sættehvidløg dyrkes ved at plante hvidløgsfeddene om efteråret, så de kan spire og vokse i løbet af vinteren og foråret. Når hvidløgsplanten er klar til høst, fjernes den fra jorden, og hvidløgsfeddene tørres og opbevares til senere brug. Sættehvidløg har en skarp og krydret smag og bruges ofte som smagsgiver i mange forskellige retter.

Sådan dyrker du sætteløg og sættehvidløg

Nordjylland er et ideelt sted at dyrke både sætteløg og sættehvidløg på grund af regionens milde klima og frugtbar jord. Før du begynder at dyrke dine egne sætteløg og sættehvidløg til haven, er der et par ting, du skal vide. Først og fremmest skal du vælge et solrigt sted i din have eller altan, hvor grøntsagerne kan få masser af sollys. Du skal også sørge for at have en veldrænet jord, da overskydende vand kan føre til rådne løg og hvidløg. Hvis jorden er tung leret, kan du tilføje kompost eller sand for at forbedre dræningen.

Sætteløg og sættehvidløg skal plantes på forskellige tidspunkter. Sætteløg egner sig bedst til plantning omkring april eller maj måned. Grav små huller i jorden, omkring 2-3 cm dybde, og placer løgene i hullerne med spidsen opad. Dæk herefter løgene med jord, og vand godt. For sættehvidløg er det bedst at plante dem om efteråret, omkring september og oktober måned. Når du skal plante sættehvidløg, deler du hvidløget i fed, og planter dem herefter med spidsen opad, omkring 10 cm fra hinanden. Dæk herefter med jord, og vand dem grundigt.

Både dine løg og hvidløg skal vandes regelmæssigt, så jorden holdes fugtig. Fjern også ukrudt omkring planterne for at forhindre, at de konkurrerer omkring næringsstofferne. Du kan med fordel tilføre gødning til jorden efter behov for at sikre en god vækst.

Hvornår er sætteløg og sættehvidløg klar til høst?

Sætteløg kan høstes, når toppen begynder at visne og blive brunlig. Herefter kan du forsigtigt grave dem op og lade dem tørre et par dage, inden du opbevarer dem et køligt og tørt sted. Sættehvidløg kan høstes, når bladene begynder at visne og bliver brune. Herefter kan du grave hele planten op og jorden, og hænge dem til tørre et tørt og ventileret sted i et par uger, indtil de er tørre. Derefter kan du fjerne hvidløgsfeddene fra planten og opbevare dem et tørt og køligt sted. Nu er der ikke mere tilbage end blot at begynde at plante smagfulde sætteløg- og hvidløg i din have.

Find sætteløg og sættehvidløg til køkkenhaven hos Gug Anlæg og Planteskole

Før du kan plante løg og hvidløg i din have, skal du bruge de typer af sætteløg og sættehvidløg, som du vil plante. Hos Gug Anlæg og Planteskole i Aalborg finder du et stort udvalg af sætteløg og sættehvidløg klar til at plante. Du kan vælge mellem forskellige sorter, såsom:

  • Almindelige løg, også kendt som zittauerløg, er den mest velkendte type løg
  • Rødløg
  • Salatløg: Er, som navnet angiver, rigtig gode i salater
  • Økologiske skalotteløg
  • Ramsløg
  • Økologiske sættehvidløg
  • Pink sættehvidløg

At dyrke dine egne sætteløg og sættehvidløg er en sjov og givende aktivitet, der giver dig mulighed for at nyde friske og lækre ingredienser i din madlavning. Så hvorfor ikke prøve at dyrke dine egne løg og hvidløg og opleve glæden ved at høste dine egne afgrøder?

Send til en kollega

0.031