23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Pandaer og mennesker kun adskilt af glasværn

Når det nye, spektakulære Pandaanlæg åbner for publikum i det nye år, får man i Københavns Zoo lejlighed til at opleve de sjældne og eksotiske bamsedyr i et usædvanligt anlæg.

Pressemeddelse:

Af Lafuco, Ishøj

 Bag pandaanlæggets spændende udformning, tegnet af BIG arkitekterne, ligger mange tanker, omhyggelig planlægning og koordinering mellem alle involverede parter i forbindelse med opførelsen. Det runde anlæg er placeret i et skrånende terræn og rummer mange finurlige referencer til de ikoniske dyrs hjemland, Kina, fx har en særlig bambus-forskalling skabt relief i betonen. Set fra oven danner den s-formede afgrænsning mellem han- og hunpandaen balancesymbolet Yin & Yang.

 Bugtet glasværn

Det næsten usynlige glasværn, der skiller de besøgende fra pandamiljøet, bugter sig i bløde kurver og krummer sig endda efter de organiske former i anlægget – egenskaber, som kræver stor glasfaglig ekspertise og akkuratesse fra leverandøren, Lafuco i Ishøj.

Det er da også netop de udfordrende og komplekse opgaver med runde og kurvede glasværn, som Lafuco går efter generelt, og projektchef Henrik Jensen fortæller:

– Glasværnet er placeret på en betonmurkrone på taget af pandaanlægget, og herfra vil de besøgende, også de mindste børn, få fuldt udsyn gennem det klare glas ned til pandaerne i det spændende og meget varierede, grønne miljø. Vores glasværn, som er specialdesignet til formålet, er monteret på den indvendige side af betonkronen, som i øvrigt i sig selv er utrolig smuk, støbt op i en ganske unik forskalling af bambusrør i forskellig tykkelse. Det gør, at betonkronen har fået et lodret reliefmønster af bambusrør, en perfekt ramme om pandaernes miljø og særegne diæt, som tilmed giver en fantastisk flot skyggevirkning, når sollyset falder på betonstrukturerne.

 Lafuco’s projektchef forklarer endvidere, at skønt der næsten ikke findes to ens glasfelter i det runde værn, idet det krummer og bugter sig efter både terrænet og anlæggets arkitektur, så er den gennemgående løsning den samme for hele værnet. Glasfelterne er ca. halvanden meter i bredden, adskilt af 5 mm klare, UV-bestandige plastikrør. Disse rør er en patenteret løsning, som for det første gør glasværnet fuldkommen transparent hele vejen rundt, og som for det andet forlænger levetiden for det laminerede, hærdede glas. – At opnå fuld transparens var en vigtig del af løsningen i forhold til udbudsmaterialet, fastslår Henrik Jensen, og fortsætter: – Glasværnet i pandaanlægget er udformet på en måde, så det smidigt følger de bløde former i anlægget, og så det udgør en så diskret og usynlig adskillelse som muligt mellem pandamiljøet og besøgende af enhver højde. Selv de mindste børn har frit udsyn.

 

Kompliceret niche

Lafuco er førende herhjemme hvad angår komplekse, runde glasopgaver til erhverv og institutionsbyggeri. I forvejen er glasværn en niche på markedet, som Lafuco de senere år har opbygget væsentlige kompetencer omkring, men runde og krumme glasværn udgør yderligere en niche i nichen.

– Vi har netop afleveret en tilsvarende opgave til Glasir - Torshavn College på Færøerne, indskyder Henrik Jensen. – Løsningerne er ikke ens, men lige komplekse og utraditionelle, og udfordringerne er teknisk set de samme. Af hensyn til det praktiske monteringsarbejde tegner vi i 2D, ikke 3D, som man måske ville tro ved så komplekse glasformer. Glaspladerne til pandaanlægget bøjer to veje, hvilket gør tegnearbejdet særdeles kompliceret. Pladerne består af 2 gange 10 mm valsede glasplader, støbt hver for sig så de passer perfekt ind i hinanden, og sat sammen med 4 lag elastisk foliemembran for at optage de små tolerancer, der vil være på grund af det runde og krumme glas. Vi har genbrugt både kompetencer og folk på opgaverne, lige som samme dygtige arkitektfirma, BIG, står bag projekter både på Færøerne og her i pandaanlægget. Glaspladerne er monteret, så de forholdsvis nemt kan udskiftes.    

 

Arkitektur med stor transparens

Hos Bjarke Ingels Group (BIG arkitekter) er man yderst tilfredse med projektets forløb og det flotte resultat. Konstruktøren Tommy Bjørnstrup fortæller: – Vi har samarbejdet med Lafuco tidligere, og kender dem for at være løsningsorienterede og for at levere et flot resultat. Vi føler os trygge med dem som leverandør, og samtidig spændte på, hvad de kreativt kommer op med af komplicerede løsninger.

Det dobbeltkrumme glasværn udgør en del af den strækning, som de besøgende bevæger sig langs, på taget af pandaanlægget. Herfra kan man uhindret betragte de spændende dyr i det todelte, grønne miljø, som ovenfra ligner det kinesiske yin-yang-symbol.

– Glasværnet er smukt og diskret i sin helhed og sikrer den store transparens, vi gik efter, fastslår Tommy Bjørnstrup. – Det er afbrudt enkelte steder af praktiske hensyn, men sikrer afskærmningen på hele tagfladen, og der findes næsten ikke et lige stykke glas i værnet. Der findes andre glasløsninger i anlægget, men glasværnet på taget har i modsætning til disse ikke direkte berøring med dyrene. Øverst på glasværnet er monteret en smuk og unik håndliste med indbygget LED-lys. Alt er designet specielt til denne opgave, som er af en karakter, man er heldig at opleve i sin karriere.

Om projektet generelt forklarer Tommy Bjørnstrup: – Pandaanlægget har meget høj transparens, både for de besøgende, pandaerne og dyrepasserne. Man kan vælge at gå op på taget og kigge ned til pandaerne i det todelte anlæg, eller man kan følge ramperne rundt om anlægget, hvor du ser ind fra siden. Selve pandaerne kan og må ikke se hinanden i det daglige, bortset fra ganske få dage om året, hvor hunnen er i brunst. Hannen og hunnen lever adskilt af den s-formede skillevæg. Da vi ser pandaen som den fysiske manifestation af kinesisk balance og kultur, og da han- og hunpandaen skal leve adskilt i miljøet, er anlæggets udformning inspireret af yin-Yang-symbolet, og mange detaljer og materialer har referencer til Kina og dyrenes naturlige habitat. Pandaer lever i Kina oppe i bjerge, hvor de alt efter vejrforholdene bevæger sig i to typer skov, tågeskoven og bambusskoven. Dette afspejler sig i zoo-anlæggets utroligt varierede beplantning.

I pandaanlægget i Københavns Zoo er der desuden en restaurant, designet som et mørkt og hyggeligt rum med hovedsagelig sorte overflader. Dette er ifølge BIG valgt, fordi det menneskelige øje søger mod lyset. Således bliver der sat klar fokus på pandaerne i deres grønne miljø, samt til den modsatte side også elefanterne og Frederiksberg have. Overfladerne i restauranten er i sortbejdset bambusfinér, gulvene er kinesisk granit. I stueplan består ydervæggen af en lille del beton, og resten i glas af en anden type, som er leveret af Skandinavisk Glassystem og som opfylder de sikkerhedskrav, der kræves som direkte berøringsflade med pandaerne.

Lafuco A/S - specialdesignede glasvægge
Baldershøj 26B, 1. sal
2635 Ishøj
Ishøj Kommune
Danmark
CVR nummer: DK19810003
P nummer: 1004060499

Kontaktperson

Send til en kollega

0.046