23948sdkhjf
Del siden
Annonce

25 år med godt indeklima

Dansk Indeklima Mærkning (DIM) fejrede 25-års fødselsdag i 2018. Selvom mærkningsordningen, som fokuserer på indeklimavenlige materialer, har eksisteret et kvart århundrede, så er behovet for ordningen ikke blevet mindre aktuelt.

DIM blev etableret tilbage i 1993 på opfordring af den daværende boligminister, som ønskede en ordning der kunne dokumentere materialers indeklimapåvirkning, bidrage til udviklingen af indeklimavenlige materialer og ikke mindst hjælpe bygherre med at vælge indeklimavenlige materialer. 

Thomas Witterseh er sekretariatsleder i DIM, som har til huse på Teknologisk Institut. Og selvom mærkningsordningen er i midt tyverne, så er han ikke i tvivl om ordningens værdi – også i dag. 

- Der er stor opmærksomhed på partikler i indeklimaet, men vi må ikke glemme de kemiske stoffer, som afgives fra de materialer, vi omgiver os med. Gennem tiden har vi set en generel tendens til, at de mærkede byggematerialer, møbler og inventar afgiver mindre kemi til luften. Men vi har også set eksempler på det modsatte, blandt andet når der er sket ændringer i produkterne fra en underleverandør. Det viser, at der fortsat er et behov for både information og dokumentation hele vejen gennem leverandør- og produktkæden, siger Thomas Witterseh. 

Vigtig viden for producenter
En af de vigtigste målgrupper for DIM er producenterne, da det kræver en indsats hos dem at sørge for at byggematerialer og inventar ikke afgasser kemi til indeluften. 

- Vores samarbejde med producenterne er essentielt og vi har mange gode eksempler på at producenter, gennem mærkningsordningen, har opnået ny viden om deres produkters påvirkning af luftkvaliteten. Den nye viden har medført, at de har udviklet produkterne i retning af lavere emission, fx ved at ændre overfladebehandlingen på møbler, forklarer Thomas Witterseh. 

Cirkulære udfordringer
Et af tidens helt store emner er cirkulær økonomi. Fra et indeklimaperspektiv er genanvendelse af materialer ikke altid uden problemer. 

- Vi har set eksempler på byggevarer, der indeholder genanvendte materialer, som tidligere har haft en helt anden anvendelse. Det har bl.a. givet udfordringer med generende lugt og i et enkelt tilfælde er der endda fundet kræftfremkaldende stoffer i afgasningen. Baseret på vores erfaringer, er der ingen tvivl om, at der fortsat er et behov for både fokus på og dokumentation af indeklimaet, slutter Thomas Witterseh. 

Vil du vide mere? Kontakt:
Thomas Witterseh, twi@teknologisk.dk, 7220 2311

Læs mere om DIM her

Følg DIM på LinkedIn her

 

Teknologisk Institut - Byggeri og Anlæg
Gregersensvej 4
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56976116
P nummer: 1003119709

Kontaktperson

CVL
Christine Vodsgaard Larsen
Faglig leder
+45 72 20 21 49 chla@teknologisk.dk

Send til en kollega

0.064