23948sdkhjf

Fremtiden er let — 7 gode grunde til at bygge i træ

| Medlemsnyhed | Indrykket af Sangberg Architects

Bæredygtig arkitektur kan let transformeres, vedligeholdes, adskilles og genanvendes. Bæredygtig arkitektur er i høj grad et spørgsmål om materialevalg, og her er træ et oplagt valg. Her følger 7 argumenter for at bygge i træ.

Byggeriet står for ca. 40% af samfundets energiforbrug, 35% af materialeforbruget og 30% af affaldsproduktionen. Derfor er det oplagt at fokusere på byggeriet i bestræbelserne for at mindske energiforbruget, sikre klimaet og indfri ambitionerne om et CO2-neutralt samfund. Både hvad angår materialeanvendelsen, men også i forhold til mulighederne for reel genanvendelse og cirkulær økonomi.

LÆS OGSÅ: The Future is Light – interview med Jonas Sangberg i Scan Magazine 

Massivtræ som bæredygtigt byggemateriale
Træ er et af de mest bæredygtige byggematerialer, idet bygninger i træ let kan transformeres, er vedligeholdsvenlige, nemme at adskille og genanvendelige. Dette, kombineret med, at byggebranchen står over for en revolution på grund af stigende muligheder for CNC-skæring, robotteknologi og digital 3D-produktion, udvider mulighederne for træ som det foretrukne byggemateriale til fremtidens masseproducerede boliger.

 7 fordele ved træbyggeri

Der er mange fordele ved at bygge i træ. Her er 7 af dem:

1) Hurtige byggetider

Det tager en til to uger at montere et råhus på 6 etager, hvorimod det tager ca. 12 uger at opføre et råhus i beton. Det sparer både tid og penge.

2) Større præcision og uafhængighed af vejrmæssige forhold

Fabriksfremstilling af træ-elementer sikrer, at tolerancer er i millimeter i stedet for centimeter. Derudover er det muligt at optimere produktionen, da den bliver uafhængig af vejrmæssige forhold.

3) Simple konstruktionsteknikker

Principielt bliver træ-elementer hovedsageligt samlet med skruer, hvilket sikrer en let og enkel produktionsproces og gør dem lette af adskille. 

4) Bæredygtig ressource og cirkulær økonomi

Træ er en bæredygtig og vedvarende ressource, der nemt kan afmonteres og genanvendes. Derudover afgiver træbyggerier blot 1/3 CO2 udslip ved produktionen i forhold til beton-byggeri.

5) Bedre indeklima

Træ giver et godt indeklima, hvilket øger beboernes og brugernes velbefindende.

6) Øget fleksibilitet

Træbyggerier kan nemt udvides, reduceres og transformeres til andre brugssituationer. Det kan gøres med let maskineri.

7) Mindre CO2-udslip takket være mindre transport

Træbyggeri medfører en reduktion i transportbehovet af byggematerialer og de dermed forbundne kulstofemissioner, da en lastbil kan levere op til 10 CLT-elementer i modsætning til typisk kun to betonelementer i én last.

Fremtiden er let — og træbyggeri er en del af løsningen!

Medlemsnyhed

Indrykket af
Sangberg Architects

Dampfærgevej 10, 1.tv
2100 København Ø
Danmark
Sangberg Architects

Send til en kollega

0.134