23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Tidlig involvering giver spændende og bygbare facader

Facaden er ofte det første indtryk, der møder dig, når du står foran et nyt byggeri. Derfor er det vigtigt, at den passer ind i det omkringliggende miljø og skaber et unikt udtryk for derved at bidrage til byggeriets personlighed.

Det er naturligvis arkitektens opgave at sikre dette, men et tæt samarbejde med materialeproducenten kan bidrage til en optimeret proces. I en sådan proces kan de forskellige ideer og muligheder blive udvekslet, og gradvist kan den rette løsning spirer frem. Det kan være svar på, hvordan de konkrete elementer kan opdeles, hvad den maksimale størrelse er, hvilke variationsmuligheder der er, og hvordan de forskellige designs og udtryk påvirker prisen. Når arkitekten har denne viden, betyder det ofte, at der spares tid og penge i det lange løb. Spæncom har flere eksempler på projekter, hvor netop en tidlig involvering, allerede i forbindelse med fastlæggelsen af facadeudtrykket, har givet spændende resultater.

Kanalboligerne i Kgs. Lyngby er et eksempel på dette. Da projektet har krævet stor præcision, har Spæncom haft et tæt forløb med Henning Larsen Architects og KPC BYG. Her blev ideerne vendt og diskuteret i forhold til, hvad der var praktisk muligt at producere. Kompromisset blev en flot rå betonfacade med stenbruddets facetterede og huggede overflade. De tre boligblokkes monolitiske karakter understreges netop af facadens materialitet. Facaden var en spændende udfordring, som blev løst ved at sammensætte 19 forskellige klinkformer på varierende måde. Disse formdele, der blev fremstillet i lakeret træ, blev fremstillet i 257 forskellige bredder og lagt i støbeformene sammen med vindues/dørudsparinger. Projektet har krævet stor præcision af såvel formbyggerne som produktionsfolkene.

Et andet eksempel er Pelican Self Storage på Amager i København, hvis facademønster er udviklet af Lendager Group. Byggeriet skiller sig både materialemæssigt og visuelt ud fra traditionelle betonbyggerier. Et særligt materiale i betonvæggenes fuger muliggør, at mos kan gro op af væggene - i et særligt træmønster som skaber et unikt naturligt og æstetisk udtryk. Det skaber en grøn bygning midt i byen, som traditionelt blot ville have været en grå betonbygning uden kant og karakter. Fuglekasserne giver ligeledes liv omkring bebyggelsen, som, sammen med de grønne planter op ad væggene, skaber et smukt cirkulært betonbyggeri. En bæredygtig bebyggelse, der smelter ind i det omkringliggende urbane miljø.
 

Spæncom A/S
Letvadvej 37
9200 Aalborg SV
Aalborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK26271010
P nummer: 1003020424

Kontaktperson

PB
Per Bachmann
Kommunikationschef
+45 28444832 pba@spaencom.dk

Send til en kollega

0.047