23948sdkhjf

Fremtiden er let #3 — Udnyt de digitale muligheder

| Medlemsnyhed | Indrykket af Sangberg Architects

Med BIM, robotteknologi og 3D-print står byggeriet overfor helt nye muligheder for at optimere struktur, styring og præcision.

BIM og digitalisering skaber nye muligheder for at optimere byggeriet. Men på trods af at langt hovedparten af de bygninger, der opføres, er en sammensætning af præfabrikerede elementer, og størstedelen af håndværket er blevet montage, laver vi stadigvæk en ny prototype, hver gang vi bygger nyt. Med andre ord bygger vi stort set stadigvæk, som vi gjorde i 1960’erne.

Kig mod bilindustrien
Det skyldes, at byggeriet, i modsætning til for eksempel bilindustrien, reelt ikke har været igennem den anden, tredje og fjerde industrialisering. Der er vitterligt meget inspiration at hente i bilindustrien – prøv blot at forstille dig, at man i dag producerede biler, som dengang Ford revolutionerede bilproduktionen med samlebåndet, hvor ansatte stod og lavede den samme bevægelse time efter time, dag efter dag. Det var nyt og omkostningsbesparende dengang, men ville ikke holde stik i dag. Ikke desto mindre er det sådan, vi stadigvæk laver gipsarbejder på byggepladsen. 

LÆS OGSÅ: Fremtiden er let #1 - Byg let 

Selv om vi bygger med præfabrikerede elementer, er der stadigvæk langt til den gnidningsfrie byggeproces. Derfor er der store potentialer i at investere i ny teknologi, der kan optimere processerne i alle faser og udnytte mulighederne ved BIM og andre teknologier til at arbejde endnu mere digitalt, end tilfældet er i dag. Det er markant billigere at ændre projekterne digitalt, end at ændre og optimere, når 200 håndværkere går rundt på byggepladsen og venter på de seneste opdaterede tegninger. Ligesom i andre industrier kan der høstes mange fordele ved at optimere og kvalitetssikre i de tidlige faser.

 LÆS OGSÅ: Fremtiden er let #2 - Tænk cirkulært!

I stedet for at starte forfra og opfinde den dybe tallerken for hvert nyt projekt, man engagerer sig i, er der også mange ressourcer at spare ved at tage de løsninger modulfabrikanterne allerede har liggende og optimere dem i en endnu mere bæredygtig retning. Laver man først en digital prototype, der er gennemtestet og kvalitetssikret, er det nemt og ressourcebesparende at tilpasse prototypen til forskellige byggegrunde og områder – velvidende at det grundlæggende koncept holder stik.

Omfavn teknologien
Med BIM, robotteknologi og 3D-print har vi mulighed for en helt anden struktur og styring i byggebranchen. Hvis vi forstår at udnytte dette potentiale, opstår der mulighed for en helt anden hastighed, præcision og kvalitet i byggeriet. Muligheder, der kan gøre det meget mere økonomisk og effektivt at bygge bæredygtigt med digitalt gennemtestede og kvalitetssikrede projekter.

Der er et kæmpe potentiale i at tænke i nye, digitale baner. Teknologien og løsningerne er kendte, det handler om at omfavne dem og samtidig tænke i nye, forpligtende og tidlige samarbejdsformer på tværs af byggeriets værdikæde - med ny teknologi som en integreret del af processen.

Fremtiden er let og digital!

Medlemsnyhed

Indrykket af
Sangberg Architects

Dampfærgevej 10, 1.tv
2100 København Ø
Danmark
Sangberg Architects

Send til en kollega

0.125