Danske bryggerier og fødevareproducenter har de seneste somre været truet af en generel CO2-mangel i Europa, men den tendens kommer ikke til at fortsætte i år.
Fra 1. juli 2019 forventer Strandmøllen nemlig at producere og levere GO’ CO2 fra sit nye CO2-anlæg, der genanvender overskydende CO2 fra verdens største biogasanlæg i Korskro uden for Esbjerg.
”Fra biogasanlæg ender cirka 40 % af det organiske produktionsmateriale som et naturligt restprodukt i form af CO2, som hidtil ikke er brugt til noget. Det har bare fået lov til at stige op i atmosfæren. Derfor vælger vi nu at opsamle CO2’en og sende den igennem vores syv trin lange oprensningsproces, så den bliver både lugt- og smagsfri. Vi lader med andre ord CO2’en fortsætte som ressource og omdanner det til GO’ CO2”, fortæller Alex Buendia, der er administrerende direktør i Strandmøllen A/S
DÆKKER 25 % AF DANSK FORBRUG
Strandmøllen kommer med sit CO2-anlæg til at dække cirka 25 % af Danmarks CO2-forbrug, hvilket sikrer en stabil og ikke mindst høj forsyningssikkerhed – også henover sommeren, hvor bryggerier og fødevareproducenter oplever stigende efterspørgsel.
”CO2 er ganske enkelt uundværlig for bryggerier og fødevareproducenter, som har svært ved at imødekomme efterspørgslen og sikre deres køleprocesser i perioderne med forsyningsproblemer. Her er det vores fornemmeste opgave som leverandør at sikre dem stabilitet i deres forsyningssikkerhed, og det kan vi nu mere end nogensinde”, siger Jakob Bachmann, som er salgschef for levnedsmiddelindustrien i Strandmøllen A/S.
Hvert år importerer Danmark 65.000 ton CO2, som typisk er produceret på kunstgødning, der er baseret på fossil energi. Med det nye CO2-anlæg kommer der således også til at være det mindre CO2, som i fremtiden skal produceres på fossil energi.
Fakta:
- Strandmøllen A/S blev grundlagt i 1917 og er det eneste dansk- og fondsejede gasselskab i Danmark..
- Strandmøllens CO2-anlæg er det første i Danmark, som er i direkte forbindelse med et biogasanlæg.
- CO2 bruges inden for levnedsmiddelindustrien til fremstilling af øl og sodavand, MA-pakning, køling af fødevarer og bedøvelse af dyr inden slagtning.