23948sdkhjf

På trods af 2. verdenskrigsbombe: træmoduler kommer sikkert i havn

| Medlemsnyhed | Indrykket af Sangberg Architects

Under renoveringen af Helgoländer Binnenhafen opdagede man en ikke-detoneret bombe fra 2. verdenskrig. Heldigvis kom de sidste træmoduler til de første to byggefelter til Sangbergs klimavenlige boliger sikkert i land, inden havnen blev lukket ned.

Engelsk koloni, badested for overklassen og de intellektuelle, tysk flådebase under verdenskrigene og truet af britisk sprængning. Det må siges, at Helgoland har haft en noget omtumlet tilværelse indtil området i starten af 1950’erne atter blev overgivet til Tyskland, der igangsatte en genopbygning af øen.

Mange udfordringer, der skal takles når man bygger i Nordsøen
På Helgoland er Sangberg ansvarlig for 68 bæredygtige helårsboliger, der er indflytningsklare til sommeren 2019, og når man opfører boliger på en ø i Nordsøen, er der mange interessante udfordringer, der skal takles. En af dem opstod i for nylig, da man i forbindelse med den igangværende renovering af Helgoländer Binnenhafen opdagede en ikke-detoneret bombe fra 2. verdenskrig – samme dag som de sidste træmoduler skulle leveres.

Thomas Walcher er associeret partner hos Sangberg og er ansvarlig for Helgoland-projektet: 

Der er mange udfordringer, der skal takles, når man bygger nye boliger på en ø i Nordsøen. De 68 klimavenlige boliger opføres som modulbyggeri, hvor moduler bliver fremstillet på fastlandet, hvorefter de sejles ud på øen, hvor de så samles. Men selv med en så sikker og optimeret proces betyder Helgolands vejrforhold, at man i princippet ikke kan bygge på øen fra november til februar.”

Ikke-detoneret bombe fra 2. verdenskrig
Den ikke-detonerede britisk bombe i havnen er blot et yderligere eksempel på, hvordan at bygge på Helgoland ikke kan sammenlignes med at bygge andre steder:

”Jeg blev ringet op af vores entreprenør, der fortalte, at vi lige nåede det på falderebet, da man blot få timer inden modulerne skulle sejles over til øen fra fastlandet opdagede en bombe, der lukkede Helgoland ned. Modulerne kom heldigvis til øen og kunne køres op til byggepladsen, inden havnen blev lukket. Det havde ikke indflydelse på vores tidsplan, men vidner blot om, at det virkelig er et anderledes projekt på en krævende lokalitet, vi gør klar til sommerindflytning”, afslutter Thomas Walcher.

Læs også: Weltkriegsbombe auf Helgoland entschärft

Vinderprojekt i dialogkonkurrence
De 68 boliger er resultatet af en dialogkonkurrence, som Sangberg vandt for to år siden. Resultatet er mindre, bæredygtige og prisoverkommelige boliger på en ø, hvor huspriserne ellers er meget høje og boliger en mangelvare. Boligerne bygger videre på den bygningskulturarv og identitet, som har kendetegnet øen siden 1950’erne. Sangberg har genfortolket Helgolands bygningsarv og de nye boliger er enkle saddeltagshuse med træ- og pladefacader, hvis farver bygger videre på øens øvrige bygningers farvesætning.

LÆS OGSÅ: 7 gode grunde til at bygge i træ 

Understøtter ambitionen om nul-emission ø
Boligerne på Helgoland opføres som lavenergihuse, hvilket medfører et skarpt fokus på CO2-udledningen under både opførsel og i forbindelse med den efterfølgende drift og vedligehold. Hermed understøtter de klimavenlige boliger Helgolands målsætning om at blive en nul-emission ø. 

Indflytningen starter til foråret og de sidste beboere forventes at åbne dørene til deres nye boliger til sommer. Boliger udvikles i samarbejde med Campus 360 og bygges af Diamond Modules, mens Gemeinde Helgoland er bygherre.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Sangberg Architects

Dampfærgevej 10, 1.tv
2100 København Ø
Danmark
Sangberg Architects

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.13