23948sdkhjf

Seniorbofællesskab bliver fsb’s første træbyggeri

| Medlemsnyhed | Indrykket af Sangberg Architects

Sangberg har designet Seniorbofællesskabet Sundbo, der skal opføres på Amager. Projektet er en del af et nyt værdiprogram og en ny værktøjskasse, der er udviklet af Realdania, fsb og Seniorbofællesskabsforeningen Sundbo.

Seniorbofælleskabet Sundbo er en ny boligform, der sætter fokus på hverdagsfællesskaber med delekultur, lokalt engagement og måltider som de bærende værdier. Seniorbofællesskabsforeningen Sundbo, boligselskabet fsb og foreningen Realdania har udviklet rammerne og har i samarbejde med FUTU og Sangberg konkretiseret det første seniorbofælleskab til Sundby på Amager. Seniorbofælleskabet opføres i Københavns Kommune, der har en erklæret målsætning om at være en CO2-neutral hovedstad i 2025. Seniorbofællesskabet integrerer en række bæredygtige tiltag, der understøtter kommunens miljøambitioner.

LÆS OGSÅ: VoksenPlus – et bæredygtigt seniorboligfællesskab

Træelementer skaber bæredygtige rammer
Sangberg er ansvarlige for skitserne på det konkrete projekt på Amager, og skitserne vil nu indgå i lokalplansarbejdet og skal siden til politisk behandling i Københavns Kommune. Forventet indflytning er i 2021 under forudsætning af, at projektet bliver endeligt vedtaget af borgerrepræsentationen i Københavns Kommune. Giver borgerrepræsentation grønt lys, bliver seniorbofællesskabet fsb’s første træbyggeri.

Byggeriet er designet ud fra ’vugge til vugge’-principper, hvor der er tænkt i materialernes livscyklus, og hermed afgiver de anvendte byggematerialer det mindst mulige CO2-aftryk og sikrer størst mulig genanvendelighed. Resultatet er et fremtidssikret, klimavenligt byggeri, der både er let at bygge og let at adskille ― og som naturligt understøtter byggeriets omfavnelse af den cirkulære økonomi, samtidig med at seniorbofællesskabet tilpasser sig Sundbys øvrige bebyggelser.

De fremtidige beboere får blandt andet glæde af, at bofællesskabets trækonstruktion resulterer i et godt indeklima og er godt for akustikken i boligerne. Derudover bliver lejerne en del af et levende fællesskab, der øger livskvaliteten.

LÆS OGSÅ: BIM for seniorer

En omfattende dialogproces faciliteret af FUTU, Sangberg og de tre øvrige parter har resulteret i det konkrete skitseforslag. Jonas Sangberg, kreativ direktør og indehaver, Sangberg, glæder sig over at forene træbyggeri med et projekt, der modvirker ensomhed blandt seniorer.  

”At have haft de kommende brugere med i processen fra dag ét har sikret et robust og fleksibelt projekt med mange gode kvaliteter. Vi er glade for at være involveret i et bæredygtigt og ambitiøst pilotprojekt, der skubber til udviklingen af træbyggeri i Danmark, samtidig med at vi skaber socialt bæredygtige rammer for et godt seniorliv,” udtaler Jonas Sangberg.

Nyt værdiprogram og værktøjskasse
Projektet og den bagvedliggende dialogproces er en del af et nyt værdiprogram og en ny værktøjskasse, Fremtidens urbane seniorkollegie, der er udviklet af fsb, Realdania og seniorbofællesskabsforeningen Sundbo. Formand Steen Søndergaard Thomsen uddyber:

”fsb har længe ønsket at bygge et seniorbofælleskab, og vi er meget glade for, at partnerskabet med Realdania har gjort det muligt at oversætte de bløde værdier til et konkret og ikke mindst alment seniorbofællesskab. Samtidig er det vigtigt at skabe et godt naboskab mellem vores ældreboliger i området og det nye seniorbofællesskab. Det giver partnerskabet med Realdania også mulighed for.” 

PROJEKTINFO: Seniorbofællesskabet Sundbo
Bygherre: fsb
Hvornår: 2018 – 2021
Program: Seniorbofællesskab
Areal: 1.900 m2
Status: Dispositionsforslag
Arkitektrådgiver: Sangberg
Samarbejdspartnere: Realdania, Seniorbofællesskabsforeningen Sundbo København, Innovationsbureauet FUTU og fsb.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Sangberg Architects

Dampfærgevej 10, 1.tv
2100 København Ø
Danmark
Sangberg Architects

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.136