23948sdkhjf

Guide: Sådan køber du brugt gearkasse

| Medlemsnyhed | Indrykket af Nordiske Annonceindrykning

Motoren er den vigtigst del i din bil, mens gearkassen kommer på en nær andenplads.

Uden en ordentlig gearkasse vil din motor ikke kunne arbejde effektivt, hvilket enten vil betyde, at din bil har svært ved at accelerere ordentligt, eller også vil bilen have en lav topfart. Kort sagt kommer din bil aldrig til at fungere som den skal, hvis gearkassen ikke er i orden.

Det er aldrig billigt, når en bil skal til reparation, og det bliver bestemt ikke billigere, hvis det er gearkassen, som er stået af. En gearkasse er et komplekst stykke mekanik, og derfor er det ikke billigt at købe en fra ny. Hvis din bil ikke et helt ny længere, så har vi dog ét godt råd, som du bør overveje at følge: Køb din gearkasse brugt.

Almindelige problemer ved gearkasser
De fleste biler i Danmark har manuelt gear, så derfor er det primært relevant at kigge på hyppige fejl, som opstår på manuelle gearkasser. Ved en manuel gearkasse skyldes fejl ofte, at gearkassens synkromeshringe er slidte. Synkromeshringe er de små tandringe, som sørger for, at gearhjul og -aksel roterer med den samme hastighed, når du vil skifte et gear.

Når man kigger på de mest almindelige problemer ved en defekt gearkasse, er slidte lejer. De slidte lejer kan dog vise sig på forskellige måder afhængig af, hvilken lejer der er tale om. Hvis det er en lejer i differentialet, som er indbygget i gearkassen, så vil der være varierende lyd i forhold til bilens hastighed. Er det derimod indgangsaksen, så varierer lyden i forhold til motorens hastighed.

En sidst mulig fejl er også, at der simpelthen kan være brækkede tænder på gearhjul, hvilket er en alvorlig fejl i forhold til bilens præstationsniveau.

Kan man reparere den gamle gearkasse?
I nogle tilfælde kan det betale sig at reparere en gammel gearkasse, men du skal være forberedt på, at gearkasserenovering generelt kræver erfaring med biler og mekanik. Det er især vanskeligt at reparere en gearkasse, fordi det kan være svært at se skader og slid, hvis man ikke har erfaring med bildele.

Det kan måske betale sig at reparere en gammel gearkasse, hvis der blot er problemer med at gearkassen børster tænder i et enkelt gear. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke kan betale sig, hvis der er metalspåner i gearkasseolien, for det vil typisk betyde, at alle lejer er blevet ødelagte.

I forhold til reparation af en gammel gearkasse skal du også være opmærksom på, at kilometerantallet har stor betydning. Det kan generelt ikke betale sig at reparere en gearkasse, hvis den har kørt over 200.000 kilometer, for det vil betyde, at alle gearkassens dele er blevet udsat for omfattende slid.

Sidst, men ikke mindst, er det også værd at være opmærksom på, at du næppe vil have mulighed for at reparere en automatisk gearkasse selv. Automatiske gearkasser er avancerede, og derfor kræver det også en professionel at reparere dem.

Sådan finder du en brugt gearkasse
Det er relativt nemt at finde en brugt gearkasse til din bil, for du skal blot kende stelnummeret på din bil. Ved hjælp af stelnummeret kan du tjekke om gearkassen passer. I nogle tilfælde kan du opleve, at der er forskellige typer af gearkasser til det samme stelnummer. Forskellene på disse gearkasser er normalt bare tykkelsen af trækaksler og antallet af stråler på akslerne.

Hvis du på nogen måde er i tvivl i forhold til valget af gearkasse, så er det en rigtig god idé enten at snakke med din automekaniker eller med sælgeren af de brugte reservedele. På den måde er du sikker på, at du får den rigtige del.

Vælg den rette forhandler af brugte reservedele
Du kan ofte spare mange penge ved at købe brugte reservedele. Du skal dog være opmærksom på, at det er vigtigt at finde en troværdig forhandler.

Når du vælger en god forhandler af brugte reservedele, så er du sikker på kvaliteten på delene er i top. Det betyder blandt andet, at reservedelene er blevet grundigt kontrolleret, så du er sikker på, at der ikke er skjulte fejl. I mange tilfælde er den brugte reservedel taget fra en skrottet bil, men det betyder ikke, at den er lige så gammel som bilen. Mange gamle biler bliver kasseret med forholdsvis nye reservedele, som stadig er fuldt funktionelle og som ikke har reduceret delens levetid.

Hvis du vil vide mere, kan du lære mere ved at læse disse gode råd.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Nordiske Annonceindrykning

Send til en kollega

0.108