23948sdkhjf

Kæmpe potentiale for træ i byggeriet

| Medlemsnyhed | Indrykket af Sangberg Architects

Jonas Sangberg ser tilbage på barndomsminder, forklarer hvorfor han holder af træ og kommer med en række bud på, hvorfor træ er oplagt som byggemateriale, når han svarer på 6 skarpe spørgsmål fra træ.dk.

Træ.dk er Danmarks træportal, der har til formål at formidle veldokumenteret viden om træ for at fremme brugen af træ som miljøvenligt råstof. Træ.dk stiller Jonas Sangberg 6 skarpe spørgsmål om træ og kommer hele vejen rundt fra barndomsminder til træ som bæredygtigt byggemateriale.

Træ.dk: Hvad er dit bedste minde med træ?

Jonas Sangberg (JS): ”Et af mine bedste træ-minder stammer fra mine fritidshjemsdage, hvor jeg for alvor opdagede, hvad træ kan bruges til. Fritidshjemmet anskaffede nogle savede træplanker og stolper, udstyrede os med hammer og søm, og så kunne vi ellers bare gå i gang med at bygge. (…) Det er lige præcis det, som er en af kvaliteterne med træ: at man med enkle værktøjer kan skabe noget, som har kvalitet. Jeg tænker, at det er startskuddet til min fascination af træ som byggemateriale.”    

Træ.dk: Hvorfor kan du godt lide træ?

JS: ”Præcisionen er en af de ting, der virkelig fascinerer mig ved træ som byggemateriale. Derudover er jeg også imponeret over, hvor let det er at håndtere træ. Med hammer og skruemaskine kan du sætte et par stykker træ sammen til en stærk og bæredygtig struktur, der stort set kan tilpasses ethvert behov. Derudover er der i sagens natur alle de miljømæssige fordele ved at anvende mere træ i byggeriet.”

 Træ.dk: Har træ og træprodukter en fremtid?

JS: ”Ja, men det kræver, at vi tør tænke nyt. Jeg ved ikke, om byggebranchen stadig befinder sig i den første eller anden industrialisering, men måden, vi i dag bygger på, er ret kaotisk. (…) Reelt set bygger vi en prototype, hver gang vi bygger et hus. Det giver et højt ressourceforbrug og resulterer også i mange fejl. Jo mere man kan samle i forvejen, des flere fejl kan man minimere, og jo mere bæredygtigt kan vi bygge. (…) Så ja, jeg ser et kæmpe potentiale i træ som en integreret del af fremtidens byggeri.” 

LÆS OGSÅ: Seniorbofællesskab bliver fsb’s første træbyggeri 

Træ.dk: Kan træ bidrage positivt til klimaforbedringen?

JS: ”Med tanke på, at byggeriet står for ca. 40% af samfundets energiforbrug, 35% af materialeforbruget og 30% af affaldsproduktionen, er det oplagt at fokusere på byggeriet i bestræbelserne for at mindske energiforbruget, sikre klimaet og indfri ambitionerne om et CO2-neutralt samfund. Træ er et af de mest klimavenlige materialer, man kan bygge med, og øget anvendelse af træ i byggeriet er et skridt på vejen mod en mindre fossilafhængig byggebranche. (…) Men samtidig vil vi også skabe nogle meget store udfordringer, hvis vi fra i morgen kunne bygge huse i træ i hele verden. Det er ikke enten eller. Men træ spiller bestemt en rolle, for alle løsninger skal i brug nu.”

LÆS OGSÅ: Byggeriet skal holde balancen 

Dette er en forkortet udgave af Jonas Sangbergs svar på 6 skarpe fra træ.dk. Læs de uforkortede svar på træ.dk, du finder her >>  

 
Foto: John Ehbrecht

Medlemsnyhed

Indrykket af
Sangberg Architects

Dampfærgevej 10, 1.tv
2100 København Ø
Danmark
Sangberg Architects

Send til en kollega

0.125