23948sdkhjf

Bo(lig)fællesskaber vinder frem

| Medlemsnyhed | Indrykket af Sangberg Architects

I oktober-udgaven af Scan Magazine fortæller Jonas Sangberg om Sangbergs arbejde med bæredygtige bofællesskaber.

Social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed er kernen i Sangbergs arbejde, men det er ikke nødvendigvis det første, der falder i øjet, når man ser et projekt, der bærer Sangbergs signatur. Aktuelt arbejder Sangberg på to senior- bofællesskabsprojekter, der begge er bæredygtige, men ellers har få æstetiske ligheder.

"I bund og grund ønsker mange mennesker ikke at bo i noget, der ligner et hobbithus, og for at et projekt skal give mening ud fra et holistisk bæredygtigheds-perspektiv, skal boligerne formgives ud fra folks ønsker. Samtidig skal de være noget folk har råd til at bo i”. fortæller Jonas Sangberg, der har sat sig for at nedbringe byggeriets CO2-aftryk, samtidig med at han skaber æstestiske og moderne bygninger.

Træbyggeri er en af Sangbergs kernestrategier for at komme i mål. En anden del af bæredygtigheds-strategien, der, udover den miljømæssige bæredygtighed, også adresserer de sociale og økonomiske bæredygtigheds-parametre, er at fokusere på bofællesskaber.

Agorahaverne – seniorboligfællesskab udviklet i samarbejde med Tetris
AgoraHaverne, som er udviklet af Tetris med Sangberg som arkitektrådigere er et netop igangsat koncept for seniorboligfællesskaber, der kombinerer de træ og fællesskab-strategierne. AgoraHaverne er udviklet i samarbejde med Tetris og er designet i krydslamineret træ, der er et af verdens mest miljøvenlige byggematerialer. Agorahaverne tilbyder den overkommelige, sociale og grønne bolig, som mange ældre ønsker. Beboere i AgoraHaverne, hvoraf første etape opføres i Slagelse, får hver deres lejlighed, men deler fællesarealer, herunder en stor, overdækket atriumhave.

”Vi ved, at denne type beboelse har flere fordele med hensyn til alt fra sundhed og økonomi til livskvaliteten for ældre. Dels er det billigere at dele plads, og det er bevist, at det at bo sammen også gør folk sundere og gladere.” fortæller Jonas Sangberg. "Så det giver mening både fra et menneskeligt perspektiv og fra et socioøkonomisk perspektiv."

LÆS OGSÅ: 1. spadestik på nyt seniorboligfællesskab

Sundbo – seniorboliger bliver fsb’s første træbyggeri
Fællesskabet og træmaterialet går igen i Sundbo i København, der er et seniorbofælleskabe, der bliver fsb’s første træbyggeri. Udtrykket af de to bygninger er imidlertid meget forskellige. Mens den bæredygtige træstruktur i AgoraHaverne er afgørende for bygningens udtryk, resulterer Sundbos  flisebeklædning i en helt anden æstetik.

LÆS OGSÅ: Sundbo – seniorbofællesskab bliver fsb’s første træbyggeri

”Meget af CO2-aftrykket i en bygning kommer fra konstruktionen, og ændringer, der ikke nødvendigvis er synlige for øjet,” forklarer Jonas Sangberg og afslutter: ”Det er blevet en smule af en tendens at skabe design, der fremhæver en bygnings bæredygtighed, men hvad der er vigtigt for mig, når jeg designer, er ikke, hvis en bygning ser bæredygtig ud, men at den virkelig er. ”


Ovenstående artikel er en oversættelse af ”Sangberg Architects: Creating Modern Sustainability Through Shared Accommodation” af Signe Benn Hansen og publiceret i oktober-udgaven af Scan Magazine. Du kan læse den originale artikel via dette link >> 

Medlemsnyhed

Indrykket af
Sangberg Architects

Dampfærgevej 10, 1.tv
2100 København Ø
Danmark
Sangberg Architects

Billeder & videoer

Seniorbofællesskabet Sundbo bliver fsbs første træbyggeri

Send til en kollega

0.094