23948sdkhjf

Træbyggeri er en central del af den grønne omstilling

| Medlemsnyhed | Indrykket af Sangberg Architects

Charlotte Noer, projektleder hos Sangberg, ser positivt på Boligminister Kaare Dybvads udmelding om at gøre den kommende frivillige bæredygtighedsklasse til et krav i BR i 2022.

Da Folketingets boligudvalg sidste uge afholdt høring om bæredygtigt byggeri i træ, vidnede den fyldte sal om den store interesse for træbyggeri, der vinder frem i Danmark. Der var bred enighed om, at træ har mange fordele såsom nedsat klimaaftryk, bedre indeklima, hurtigere konstruktionsprincipper og gode muligheder for genanvendelse. Men på høringen kom det også frem, at man i Danmark ikke har samme erfaring og infrastruktur for træbyggeri, som kendetegner vores nabolande. Det er så småt ved at ændre sig af frivillighedens og de gode intentioners vej, men et lovkrav om mere bæredygtigt byggeri vil med stor sandsynlighed øge anvendelsen af træ som byggemateriale i Danmark.

LÆS OGSÅ: Her er tre nemme klimaløsninger ─ lige til at bruge 

BR-bæredygtighedskrav sætter turbo på den grønne omstilling
Derfor blev det også meget positivt modtaget, da Boligminister Kaare Dybvad (S) på høringen erklærede, at den frivillige bæredygtighedsklasse bliver en del af bygningsreglementet allerede i 2020, hvorefter den bliver obligatorisk i BR 2022. Fra Sangberg deltog projektleder Charlotte Noer, der aktuelt er ansvarlig for Agorahaverne - et seniorboligkoncept, der er udviklet i samarbejde med Tetris A/S med Flex Modul som leverandør af træmodulerne. Hun synes, det giver god mening at indføre en bæredygtighedsklasse i Bygningsreglementet.

”Det giver alle byggeriets aktører to år til at tilpasse sig de nye bæredygtighedskrav, så de er klar til at implementere dem i deres projekter i 2022,” fortæller Charlotte Noer,”Den obligatoriske bæredygtighedsklasse bliver blandt andet baseret på LCA-analyser, hvilket alt andet lige vil fremme anvendelsen af træ i byggeriet, da træ som bekendt er et af de mest bæredygtige byggematerialer, vi har.”

LÆS OGSÅ: Byggeriet skal holde balancen 

Tættere på målet om 70% reduktion af CO2 udslippet
Regeringen har fremlagt ambitiøs målsætning om at nedbringe vores samlede CO2-udslip med 70% i 2030, og da byggeriet tegner sig for 40% af den samlede CO2-udledning, er byggebranchen et oplagt sted at sætte ind. Charlotte Noer glæder sig til at følge udviklingen. ”Det bliver spændende at se, hvor ambitiøs bæredygtighedsklassen bliver. Jeg er sikker på, at den får en positiv indvirkning på den grønne omstilling og målsætningen om at nedsætte CO2-udledningen med 70% inden 2030.”

På høringen blev der også diskuteret potentialer og udfordringer ved at øge andelen af træ i dansk byggeri. Gennem de seneste årtier har der ikke været de store traditioner for at bygge i træ, men i og med at flere træbyggerier dukker op, kommer der også et større erfaringsgrundlag at trække på. Et andet tilbagevendende diskussionspunkt, når man taler træbyggeri, er brandsikkerheden, der aktuelt gør det svært at bygge i over fire etager i Danmark.

LÆS OGSÅ: BIM er genvejen til bæredygtig arkitektur

”I Norge og Sverige er der andre regler for brand i træbyggeri, så hvis man lovgivningsmæssigt kiggede på brandreglerne i vores nabolande, vil det også være med til at åbne for flere træbyggerier,” fortæller Charlotte Noer og afslutter med at fremhæve, at man bør anvende træ, hvor det giver mening. Hun pointerer også, at træ ikke nødvendigvis behøver at være synligt: ”Der er er meget CO2 at spare ved at anvende træ som en del at konstruktionen, så det er bare om at komme i gang med at bygge mere i træ.” 

Du kan streame hele "Høring i Boligudvalget om bæredygtigt byggeri i træ” fra Folketingets hjemmeside her >>  

Medlemsnyhed

Indrykket af
Sangberg Architects

Dampfærgevej 10, 1.tv
2100 København Ø
Danmark
Sangberg Architects

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.078