23948sdkhjf

Byg i træ med TræD-print

| Medlemsnyhed | Indrykket af GRAPHISOFT Center Danmark

I takt med at træ bliver mere populært som byggemateriale, bliver projektering og produktion af trækonstruktioner i stigende grad professionaliseret og automatiseret.

Træ vinder i stigende grad indpas som byggemateriale. Det skyldes blandt andet træets bæredygtige egenskaber, det indeklima gode træbyggerier skaber og dets smukke ydre. I takt med at træ bliver mere populært som byggemateriale, bliver projektering og produktion af trækonstruktioner professionaliseret og automatiseret. Faktisk er produktionen af træelementer på mange måder mere high-tech, end man skulle tro.

ArchiFrame omdanner BIM-projektets elementet til konstruktionsmodeller

Med ArchiFrame er det muligt – med et enkelt klik – at omdanne BIM-projektets vægge, dæk og tage til komplekse detail-projekterede konstruktionsmodeller. Hemmeligheden ved et godt BIM-workflow er, at computeren automatiserer nogle dele af arbejdet, mens personer efterfølgende let kan rette løsningen til.

Det betyder, at bygningsdelene automatisk oversættes til træelementer og -konstruktioner. Efterfølgende er det muligt at gennemføre ændringer og detail-løsninger – både i 2D og 3D. ArchiFrame producerer automatisk elementtegninger, der blandt andet indeholder information om vægt og balancepunkt på hvert element.

Udover tegningsmateriale kan ArchiFrame levere en tekst-fil til CNC-fræsere eller Cutters, som automatisk tilskærer hvert delelement af konstruktionen med udfræsninger, hvor to stykker skal samles og med nummerering fræset i hver del, så det er let at se, hvad, der skal placeres, hvor. 

Forkorter udførelsestiden og minimerer vejrlige forsinkelser

På denne måde kan en større del af byggeriet udføres på fabrik, hvilket gør udførelsesperioden på byggepladsen kortere og mindsker risikoen for at dårligt vejr påvirker byggeprocessen. Jo mere effektivt træbyggeri kan udføres, jo lettere kan det konkurrere på prisen i kampen med de andre konstruktionsmetoder. – ofte er prisen afgørende i forhold til bæredygtighed og andre “bløde” værdier.

Læs også: Mange af byggeriets digitaliseringsgevinster ligger lige foran vores fødder 

”Hvor det tidligere var nødvendigt at ansætte en programmør, er det nu muligt for produktionsselskabets medarbejdere at designe elementerne i ArchiFrame selv. Større elementproduktion er fremtiden og vil sandsynligvis være normen i løbet af få år. Selvom modulopbyging-konstruktion som metode går langt tilbage, er det først nu, at investeringsomkostningerne på maskinerne er blevet så meget lavere, at vi ser efterspørgslen stige. "

Ovenstående citat er fra Jonas Fjeldstad fra GRAPHISOFT Norge, og han er ekspert i brugen af BIM til projektering og produktion af træelementer og -konstruktioner. På NordicBIM.com kan du læse om, hvordan man i Norge er langt fremme med automatisering af træbyggeri. Hér er ArchiFrame standardløsningen på træhus-fabrikker.

Læs også: For Sangberg er BIM genvejen til bæredygtig arkitektur

Når alt kommer til alt, er BIM også nøglen til at binde CO2 fra atmosfæren i vores bygninger. Det gør ikke kun bygningerne bæredygtige, men også smukke.

Medlemsnyhed

Indrykket af
GRAPHISOFT Center Danmark

Rentemestervej 62
2400 København NV
Danmark
GRAPHISOFT Center Danmark

Send til en kollega

0.11