23948sdkhjf

Hvorfor skal hospitaler være så kedeligt indrettet?

| Medlemsnyhed | Indrykket af Forbo Flooring A/S

Helsebringende arkitektur har vundet anerkendelse verden over de seneste 10 år. Farverige og smukke omgivelser løfter nemlig humøret og giver mennesker mere at stå imod med – Ikke mindst, når tiderne er svære.

Hvide vægge, lange gange og kliniske ståloverflader pryder alle etager (måske på nær lobbyen for de raske besøgende), hvis man ryger en tur på hospitalet. De klassiske hospitalsrammer indbyder ikke just til fornyet energi hos hverken patienter, pårørende eller personale.

Men det behøver ikke at være sådan.

Ny afdeling skiller sig ud
Dybt under Rigshospitalet vokser der en hemmelig have frem: Bevæger du dig ned ad den snoede trappegang til Afsnit for Stråleterapi, går du gennem et kunstværk i gule, grønne og blå nuancer. Hvad … et kunstværk i en kælder – på et hospital? Bare lige for at toppe den farverige oplevelse skifter lyset i takt med dagslyset udenfor, og du bliver mødt af musik særligt komponeret og indspillet til stedet.

Det er komponisten Frederik Magle og lysdesigneren Kim Boch, der sammen med billedkunstner Maria Dubin har skabt totalkunstværket ”Den Hemmelige Have” med bl.a. en spindeltrappe og gulvbelægning i en bred palet af farver fra Forbos Marmoleum-kollektioner.
 
”Det oplagte materialevalg”
Marmoleum er linoleum og derfor antibakterielt. Af den grund bruges det ofte steder, hvor høj hygiejne er helt essentielt og derfor et oplagt valg til Maria Dubins kunstværk. Marmoleum kommer af naturens egne råvarer, som linolie, harpiks og naturlige farvepigmenter og skaber derved et godt indeklima. Samtidig er det varmt, blødt og behageligt at gå på.  
 
Flere kunstværker på vej
Den Hemmelige Have med lys, musik og Marmoleum er blevet rost til skyerne af både afdelingens brugere og gæster samt de særligt inviterede fra Tyskland, Holland, USA og Japan, som var til stede til indvielsen. Selv Dronning Margrethe var synligt imponeret, da hun deltog i indvielsen. Det har betydet, at Forbo nu oplever interesse for at skabe tilsvarende kunstværker i andre dele af verden.

Bygherrerne bør tænke kunsten ind fra start
Det er da fantastisk, at vi gennem forholdsvis enkle løsninger som farver og materialer, kan skabe en lidt mere tålelig dagligdag med lidt mere ro, tryghed og skønhed. Endda ud af et af de mest bæredygtige materialer overhovedet, som findes. Og hvilke andre kunstværker kan du gå på og skrubbe med vand og sæbe dagligt??
 
Hos Forbo vil vi gerne opfordre regioner, kommuner og arkitekter til i endnu højere grad at indtænke æstetiske elementer som farver, lys og lyd i hospitalernes rum. Gulvet skal jo lægges, og derfor kan vi ligeså godt lade det og resten af indretningen tage del i en lindrende og helbredende indsats.
 
 


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Forbo Flooring A/S

Produktionsvej 14
2600 Glostrup
Danmark
Forbo Flooring A/S

Send til en kollega

0.093