23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Archicad 24 nedbryder byggeriets siloer

Archicad 24 nedbryder de traditionelle barrierer mellem fagdisciplinerne i byggebranchen via et nyt workflow og nye funktioner målrettet konstruktions- og installationsingeniører.

GRAPHISOFT har netop lanceret nye versioner af Archicad, BIMx og BIMcloud, som tilbyder nye måder at nedbryde de traditionelle barrierer mellem fagdisciplinerne i byggebranchen på. Dette sker ved at introducere et nyt workflow for samarbejdsplatformen BIMcloud, samt ved at indbygge nye funktioner i Archicad, som er målrettet konstruktions- og installationsingeniører.

BIM for konstruktionsingeniører
I mange år har Archicad været i stand til at enten vise bygningsdelenes komplette geometri eller kun den bærende del. Man har altså kunne “skrælle” vægge, dæk, søjler og bjælker ned til f.eks. beton-delen uden isolering og facadeplader. Det betyder, at man som arkitekt kan eksportere en konstruktionsmodel af den barende del af f.eks. en væg til ingeniøren, uden at man skal modellere arkitektens og ingeniørens dele af væggen som hver sit 3D-objekt. Som noget nyt indeholder Archicads bygningsdele ny også en analytisk model, hvor søjler og bjælker repræsenteres af en bærelinje og vægge og dæk af en bæreflade.

Den analytiske model kan eksporteres til ingeniørens beregningsprogram – f.eks. FEMdesign – hvilket gør Archicad til et oplagt program til at modellere konstruktionsmodeller op til et detaljeringsniveau svarende til LOD300-325.

Læs også: Alle bygninger har en historie 

BIM for installationsingeniører
Installationsingeniørerne har også fået nye muligheder med Archicad 24. MEP Modeler, som tidligere var et tilkøb til programmet, er nu integreret i Archicad, så man altid kan modellere ventilation, VVS og EL i Archicad. MEP Modeler er formentlig den nemmeste måde at modellere installationer i BIM op til et detaljeringsniveau svarende til LOD300-325. Det giver faktisk rigtig god mening at modellere en “grov” installationsmodel op til udbudsfasen, hvor man ikke benytter produktspecifikke objekter til installationsmodellen, før man har accepteret tilbud, som definerer hvilke produkter entreprenøren baserer sin løsning på. Som noget nyt kan man importere Revit-objekter, “Families”, direkte i Archicad.

Læs også: Styrk dine kompetencer med et BIM-kursus 

Kvalitetssikring i Archicad
For at koordinere arbejdet mellem fagdisciplinerne, kan Archicad også udføre kollisionskontrol mellem forskellige fag i samme model. Fejlene samles i rapporter – en slags “to do”-liste, hvor hver fejl er tildelt en af projektets medarbejdere. Fejlrapporten kan eksporteres og importeres BCF-filer, der er en åben standard for “issue management”, der gør det muligt at importere listen med fejl i bl.a. Tekla og Revit.

Alle fag samarbejder i samme model
BIMcloud er Archicads samarbejdsplatform, som også har fået en række nye funktioner. Det er nu blevet muligt at uploade alle former for filer til BIMcloud, og placere dem i mapper med rettighedsstyring. Man behøver ikke at have Archicad for at up- eller downloade filer til eller fra BIMcloud, men man skal dog have adgang til en “flydende” licens. Det betyder, at medrådgivere, som ikke benytter Archicad, kan uploade og downloade IFC-filer direkte til BIMcloud, som derfra linkes ind i Archicad-projektet. Archicad kan nu også åbne, importere og linke Revit-filer (RVT-filer), selv om det stadig anbefales at benytte IFC til udveksling af BIM-filer på tværs af software-platforme.

Download Archicad 24 og den danske lokalisering
De nye versioner af Archicad 24 er allerede til download via Graphisoft Center Danmarks hjemmeside, hvor du også finder den danske lokalisering til Archicad 24 for både bygning og landskab. Vores danske lokalisering byder bl.a. på Molios lag-struktur, og klassifikation med CCS og BIM7AA. Der er en række danske overfladematerialer, skraveringer, objekter (bl.a. et murmåls-objekt), tegningshovede og så en skræddersyet tilretning af skabelon-filen (template). Den danske lokalisering til Archicad 24 kan også downloades fra vores hjemmeside.

GRAPHISOFT Center Danmark
Rentemestervej 62
2400 København NV
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40824057
P nummer: 1025084957

Kontaktperson

Thomas Graabæk
Arkitekt - Indehaver
+45 26285306 tg@formfaktor.dk

Send til en kollega

0.048