23948sdkhjf

Alt du skal vide om ubehandlede træfacader

| Medlemsnyhed | Indrykket af Södra Wood A/S

Hvilken slags træ skal jeg vælge til ubehandlede træfacader? Hvad med brandsikkerheden? Findes der brandimprægnering, som ikke udvaskes? Få svar på alle dine spørgsmål om træbeklædning af facader.

Hvis du overvejer facader af ubehandlet træ, vil der helt naturligt opstå en række spørgsmål. Du vil gerne være sikker på at træffe de rigtige valg, så din facadebeklædning holder så længe som muligt og er effektivt beskyttet mod brand.

Hvilken slags træ skal jeg vælge?
Valget af træ er afgørende for facadens levetid. Ceder er fra naturens side yderst holdbart og egner sig derfor til ubehandlede facader. En andet populært valg er Thermowood fra Södra, som heller ikke behøver overfladebehandling eller vedligeholdelse. Det har fået en varmebehandling, som uddriver de næringsstoffer, svampe og bakterier lever af. Træet er desuden meget formstabilt, da varmebehandlingen lukker cellestrukturen, hvilket gør det vanskeligt at optage fugt.

Hvem har ansvar for brandsikkerheden?
Når bygningsreglementet kræver, at du anvender brandimprægneret træ, skal du sikre dig, at træet er brandimprægneret efter forskrifterne. Som part i en byggesag kan du holdes ansvarlig, hvis dokumentationen ikke er i orden. Kontroller derfor følgende:

 • Træet skal være CE-mærket og godkendt i henhold til brandspecifikationsklasse B-s1,d0 eller B-s2,d0
   
 • Brandimprægneringens vejrbestandighed skal være dokumenteret EN 16755
   
 • Beklædningen skal monteres på samme måde som beskrevet i brandklassifikationens anvendelsesområde. Ellers gælder klassifikationen ikke, og de brandtekniske egenskaber betragtes som ukendte
   

Denne dokumentation skal leverandøren af træet fremskaffe. Er dette ikke muligt, bør du vælge en anden leverandør.

Findes der brandimprægnering, som er sikret mod udvaskning?
Södra anvender C260 Xteriør, et brandhæmmende middel beskyttet af polymerer, der binder det permanent til træets cellestruktur. Det er for at undgå, at brandimprægneringen udvaskes med tiden, så kravene til brandsikkerhed ikke længere kan overholdes. C260 Xteriør er meget efterspurgt blandt arkitekter og bygherrer på grund af sin vejrbestandighed.

Kig altid efter disse tre punkter
Det brandimprægnerede træ bliver i et særligt klimakammer udsat for en accelereret vejrtest, som svarer til klimapåvirkningen igennem mange år. Hvis testen bestås, er brandimprægneringens vejrbestandighed dokumenteret i henhold til EN 16755-standarden. Dokumentationen er kun gyldig, hvis tre specifikke målinger, som alle skal fremgå af samme dokument, holder sig indenfor de tilladte værdier. Det drejer sig om fugtindhold, Heat Release Rate (HRR) og Total Heat Release (THR).

Akkrediteret trediepart skal godkende dokumentationen
Du skal desuden sikre dig, at EN 16755-dokumentationen er verificeret af en uvildig, akkrediteret trediepart som eksempelvis RISE (Research Institutes of Sweden). Herefter ophører dit ansvar. Du har gjort, hvad der forlanges af dig.

For at opsummere skal du kontrollere følgende:

 • Træet skal være CE-godkendt
 • Brandimprægneringens vejrbestandighed skal være dokumenteret i henhold til EN 16755-standarden
 • Beklædningen skal monteres på samme måde som beskrevet i brandklassifikationens anvendelsesområde
 • Fugtindhold, Heat Release Rate samt Total Heat Release skal være indenfor de tilladte værdier og fremgå af samme dokument
 • Dokumentationen på vejrbestandigheden skal være verificeret af en uvildig, akkrediteret trediepart som for eksempel RISE
 • Vælg altid et brandimprægneringsmiddel som C260 Xteriør, der ikke er baseret på salte. Saltbaserede midler kan trække fugt ind i træet, så brandimprægneringen udvaskes

Hvem kan jeg spørge til råds?
Hvis du stadig er i tvivl, kan du ringe til Södras projektchef Jørgen Geel på telefon 4848 8200 og få svar på dine spørgsmål.

Vil du vide mere
Forstå EN 16755 helt korrekt- og undgå bål og brand senere. Læs artiklen om EN 16755 og verificeringen fra RISE

 


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Södra Wood A/S

Frydenborgvej 27 N,
3400 Hillerød
Danmark
Södra Wood A/S

Send til en kollega

0.094